EVA-alany választhat-e ingatlan-bérbeadásra áfakötelezettséget?

2019. május 09. csütörtök - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az ingatlan-bérbeadás egyre népszerűbb forma, de az adózási technikákban lehetnek bökkenők, mint a fenti kérdés is mutatja, amire a választ kerestük az Írisz Office adótervezőivel.

A válasz pedig:

nem!

Az EVA (egyszerűsített vállalkozói adó) alanya nem jogosult arra, hogy az adómentes körbe tartozó ingatlanértékesítéseire, illetve az ingatlan-bérbeadásaira áfakötelezettséget válasszon – írták válaszukban az Írisz Office adótervezői, reggeli egyperces bejegyzésükben.

Főszabály szerint az ingatlan-bérbeadása és nem új ingatlanok értékesítése adómentes körbe tartozik, azonban az áfaalany jogosult arra, hogy ezen ügyleteire áfakötelezettséget válasszon.

Az EVA-alanyokat ez a választási lehetőség nem illeti meg, tehát az ingatlan-bérbeadási és -értékesítési tevékenységet kizárólag adómentesen végezhetik.

Ennek hátránya pedig nyilvánvaló: 27 százalékkal kevesebb bevétel mellett az adóteher azonos mértékű, így 21,26 százalékkal kevesebb pénz marad a zsebükben.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Még mindig jó biznisz a lakáskiadás
Bár a lakáskiadással járó hozam csökkenőben van, még mindig jó befektetésnek mondható. A lakásdrágulás miatt azonban a befektetőknek legalább 10-20 millióra van szükségük a piacra lépéshez. Az országon belül jelentősek az eltérések, a legjobb hozammal kecsegtető megyeszékhelyek között van például Miskolc az idei 7,6 százalékos bruttó hozamával, a 7,2 százalékos Tatabánya vagy a 7 százalékot nyújtó Pécs.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek