Egyszerűbbé válnak az innovációs célú közbeszerzések

2018. november 26. hétfő - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

Magyarország is kiemelt célként kezeli, hogy a magánberuházások bevonzása érdekében növelje a kutatásra-fejlesztésre fordított közkiadásokat. Ennek érdekében a Közbeszerzési Hatóság ingyenesen elérhető szakmai útmutatót készített az innovációs célú közbeszerzések egyszerűsítése érdekében.

A kutatás-fejlesztés és innováció (K+F+I) a Magyar Kormány gazdaságfejlesztési stratégiájának fontos részét képzi. Amellett, hogy a K+F+I tevékenység a gazdasági versenyképesség és a társadalmi jólét növelésének egyik kulcseleme, kiemelt szerepet játszik a környezeti fenntarthatóság biztosítása terén is. Mindezek érdekében az Európai Unió és ezzel összhangban Magyarország is kiemelt célként kezeli, hogy a magánberuházások bevonzása érdekében növelje a kutatásra-fejlesztésre fordított közkiadásokat.

lesz pénz innováűcióra

Kép: SXC

Szakmai együttműködés az innovációs célú közbeszerzések élénkítése érdekében

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve a Közbeszerzési Hatóság 2018 októberében együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy fokozzák Magyarországon az innovációs célú közbeszerzések hatékonyságát és elterjedését. Az együttműködés fontos aktualitása, hogy a Közbeszerzési Hatóság elkészítette az innovációs partnerség alkalmazásának egyes kérdéseiről szóló útmutató tervezetét.

A középpontban marad az innováció
A kutatás-fejlesztés támogatása, a magyar cégek innovációs képességeinek, és ezáltal versenyképességének javítása a gazdaságélénkítés egyik legfontosabb pillére. Mi vár a vállalkozásokra azután, hogy kifut a 2020-ig tartó uniós támogatási ciklus, lesz-e forrás a következő időszakban erre, várhatóak-e változások az intézményrendszerben? Szigeti Ádámot, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkárát kérdeztük.

Az innovációs partnerség egy olyan speciális közbeszerzési eljárás típus, melynek célja egy még nem létező innovatív szolgáltatás vagy termék beszerzése.

A Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács által most egyhangúlag elfogadott útmutató kitér az innovációs partnerség alkalmazásának eseteire, az innovációs partnerség tárgyára, illetve az ajánlatok bírálatának speciális szabályaira. Ezen túl röviden szól a kutatási és fejlesztési projektek bemutatásáról, valamint az innovációs partnerség és az egyéb eljárások – a kereskedelmi hasznosítást megelőző beszerzés (PCP) és a versenypárbeszéd – kapcsolatáról. Az útmutató végezetül iránymutatást kíván adni a partnerségi szerződés tartalmi elemeinek meghatározásához, köztük kiemelten a szellemi tulajdonjogok rendezéséhez. Az útmutató a Közbeszerzési Értesítő 2018. évi 226. számában jelent meg.

Az innovációs partnerség alkalmazásának egyes kérdéseiről szóló útmutató az alábbi linken érhető el.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek