Egy kis odafigyelés milliókat jelenthet

2016. június 02. csütörtök - 20:33 / piacesprofit.hu
  •    

Érdemes odafigyelni, hogy a széles kínálatból melyik lakáshitel-konstrukciót igénylik a hitelfelvevők, ugyanis egy 8 milliós hitelnél havi szinten 6-8 ezer, 5–20 éves távlatban pedig milliós különbség is adódhat a legolcsóbb és a legdrágább hitelek között – derül ki a BankRáció.hu összeállításából.

kép: PP

kép: PP

A lakáspiac az elmúlt másfél évben felélénkült, ezzel párhuzamosan a lakáshitelek iránti kereslet is fokozódott. A BankRáció.hu adatai szerint az idén 43 százalékkal többen érdeklődtek a lakáshitelek iránt. A lakáshitelek iránti keresletet segítheti a következő időszakban, hogy a korábbi éveknél jóval alacsonyabb kamatok és teljes hiteldíjmutatók alakulhatnak ki. Ugyanakkor a széles kínálatban érdemes alaposan szétnézni, mivel jelentős különbségek lehetnek a havi törlesztőrészletben és a teljes futamidőben visszafizetendő összegben is.

Gergely Péter, a portál hitelszakértője példaként hozta fel, hogy aki tavaly április közepén az akkori kínálatban szereplő legolcsóbb, 20 éves futamidejű 8 millió forintos lakáshitel egyikét igényelte, annak a havi törlesztőrészlete alig több mint 49 ezer forintra jött ki, míg a legdrágább lakáshiteleknél 55,6 ezer forint volt ugyanez az összeg. Azaz egy év alatt közel havonta több mint 6 ezer forintot, összesen a 12 hónap alatt pedig 72 ezer forintnál több megtakarítást jelentett az olcsóbb hitel kiválasztása.

Gergely Péter szerint a teljes futamidőben – feltételezve, hogy nem változik a teljes hiteldíjmutató – a legolcsóbb tavaly áprilisban felvett hitelre összesen 11,8 millió forintot kell kifizetni 20 év alatt, a másikra pedig több mint 13 millió forintot, ami 1 millió forint feletti különbséget jelent. A BankRáció.hu május utolsó hetében aktuális banki ajánlatokat vizsgáló összeállítása szerint az egyik legolcsóbb 5 évre rögzített kamatozású, 20 éves futamidejű 8 millió forintos lakáshitelt 5,3 százalékos teljes híiteldíjmutatóval lehetett felvenni, ami közel 54 ezer forintos törlesztést jelent. Az egyik legdrágább konstrukció teljes hiteldíjmutatója pedig 7,3 százalékos volt, ami pedig 62 ezer forintos havi kiadással jár, mindkét hitel esetében 5 éven keresztül biztosan nem változik a törlesztőrészlet.

Tízmilliót is érhet az odafigyelés
Továbbra is makacsul tartja magát az a vélekedés, hogy a saját lakás elengedhetetlen a felnőtt élethez és a családalapításhoz. A saját lakás megteremtése a megtakarítási célok között is előkelő helyen szerepel. Amikor vásárlásra kerül sor, sokan mégis nagyvonalúan figyelmen kívül hagyják az állami támogatású banki lehetőségeket.