Befellegzik a gyógyszerhamisítóknak?

2019. február 09. szombat - 16:10 / piacesprofit.hu
  •    

Virágzik a feketekereskedelem a csempészett, nemritkán hamisított gyógyszerekkel. Az EU új biztonsági előírásai mindenesetre jelentősen csökkentik a kockázatot.

A gyógyszerek csempészésével, hamisításával foglalkozó bandák milliárdos hasznot zsebelnek be, különösen a potencianövelő szerekkel. A feketepiacon kilónként 60 euróért kapható a Viagra hatóanyaga. Az ebből gyártott tablettákat 90-100 ezer euró értékben tudják csempészáruként értékesíteni. Ez nagyobb haszonkulcs, mint a heroinnál: ott 7000 euró alapanyagból „csak” 50 ezer eurós jövedelemre lehet szert tenni.

Egyre több a veszélyes hamis gyógyszer - Kép: SXC

Egyre több a veszélyes hamis gyógyszer – Kép: SXC

Hamisított orvosság bevétele igen nagy kockázattal jár, hiszen a bandák manipulálhatják a szerek összetételét. A csempészett áru többsége egyébként eredeti, csak átcsomagolt, illetve ugyancsak eredeti, de lopott termék.

Az illegálisan forgalomba kerülő gyógyszerek természetesen sokat elvesznek a gyártók hasznából. Az EU-nak a szellemi tulajdont védő hatósága szerint az uniós országokban évente mintegy 10 milliárd eurót tesz ki a gyárak vesztesége.

Új világ jön a patikákban
2019. február 9-től az Európai Unió minden országában, így Magyarországon is, minden egyes vényköteles gyógyszert tartalmazó dobozt egyedi azonosítóval kell ellátni, amellyel a gyógyszerek végfogyasztók részére történő átadáskor ellenőrizhető azok származása.

A napokban életbe lépett uniós rendszabályok mindenesetre jelentősen javíthatnak a helyzeten. Vényköteles szerek csak BAR-kóddal hozhatók forgalomba, azokat szkennelve a patika meg tudja állapítani az eredetiséget. Nyoma marad a csomagolás felbontásának, és alkalmaznak a csomagolásán rejtett jeleket is az eredetiség igazolására.

(Forrás: Der Spiegel)