Átadták az EIT európai innovációs díjait

2018. október 05. péntek - 14:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Európa top vállalkozóit, Simone Accornerót (Olaszország), Ioannis Tamanast (Görögország), Bieke Van Gorpot (Belgium), Isabel Hoffmannt (Kanada), valamint Laura Souceket (Olaszország) díjazta az energia, az egészség, az élelmiszerek.

Tegnap este Budapesten rendezték meg az EIT díjátadó ünnepségét, amely Európa legtehetségesebb vállalkozóit és innovátorait díjazta az EIT éves innovációs fórumán, az INNOVEIT-en. Az EIT-nek két oka is van az ünneplésre, ugyanis idén ünnepli 10. évfordulóját és az egyablakos európai innovációs ügyintézés bevezetését.

A győzteseket a nemzetközi zsűri 38 jelöltből választotta ki. A jelöltek azért kapták a jelölést, mert mindannyian globális kihívásokra választ adó, úttörő termékekkel, szolgáltatásokkal és eljárásokkal ösztönzik az európai innovációt az energia, az élelmiszerek, az egészség és a nyersanyagok területein.

Adatalapú energiatakarékosság

Versenyezhetünk-e a Szilícium-völggyel?
Jó ötletek vannak, de a tőkehiány és a túlzott óvatosság miatt nem lesz új Tesla, Apple vagy Google az európai startupokból. Az EU-s kockázati befektetőknek most azt kell kitalálniuk, mi lesz a technológiai fejlődés következő nagy hulláma,

Az „EIT CHANGE” díj az EIT oktatási programjainak legkiválóbb végzőseit jutalmazza, a győztes pedig 20 000 euróban részesül. Idén Simone Accornero, a (spanyolországi Barcelonában található) FlexiDAO vezérigazgatója és társalapítója nyerte a díjat (az EIT InnoEnergy támogatásával) az energiával kapcsolatos adatok kezelését és cseréjét automatizáló, valamint a nyomonkövethetőséget és átláthatóságot elsőként kombináló szoftverért.

„Mielőtt csatlakoztam volna az EIT InnoEnergy-hez, nem gondoltam arra, hogy valaha is vállalkozó leszek. Az EIT InnoEnergy megmutatta nekem, hogy a mérnökként végzett munkám és kutatásom milyen valós hatással van a környezetre” – nyilatkozta Simone Accornero.

Orvostechnikai fejlesztések

Az „EIT Innovators” díj jelentős hatású termékeket és szolgáltatásokat létrehozó csapatokat jutalmaz 50 000 euróval. Az idei győztes csapatot Ioannis Tamanas, a (San Diego-ban és Lucerne-ben megtalálható) Altoida igazgatója és értékesítési vezetője irányítja (az EIT Health támogatásával). Az Alzheimer-kórt előrejelző szolgáltatás (ADPS) az egyik első igazolt megoldás, amely képes előrejelezni az 50 év feletti személyeknél megjelenő Alzheimer-kór kockázatát.

Az „EIT Venture” díj a sikeres induló és növekvő vállalkozásokat ismeri el, és 50 000 euróval jutalmazza őket. Az idei győztes Bieke Van Gorp, az (EIT Health által támogatott) Qompium NV üzletfejlesztési igazgatója és társalapítója. A (belgiumi Hasseltben megtalálható) Qompium fejlesztette ki a FibriCheck elnevezésű mobilalkalmazást, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy észleljék a pitvarfibrillációt, és megelőző intézkedéseket tegyenek.

winners_2018_0_0

Az „EIT Woman” díj a kiváló női innovátorokat jutalmazza 20 000 euróval. Az idei győztes Isabel Hoffmann, az (EIT Food által támogatott) Tellspec LTD vezérigazgatója, amely gyors, hordozható és megfizethető érzékelőt fejlesztett ki a nyers fehér halak minőségének és megromlásának vizsgálatára, valamint a fagyasztott halban csalárd módon használt túlzott mennyiségű víz mérésére.

Az „EIT Public” díj a nyilvánosság által, Európa-szerte több ezer leadott szavazattal kiválasztott legkiválóbb innovációt jutalmazza. Az idei győztes Laura Soucek, az (EIT Health támogatását élvező és spanyolországi, barcelonai székhelyű) Peptomyc S.L. alapítója és vezérigazgatója, amely egy, a rákbetegek új kezelési lehetőségeként alkalmazható peptidalapú megoldás.

„Az EIT mottójában, az „Innováljon velünk”-ben magamra ismerek. Szerettem volna változást elérni, méghozzá hatékonyan és a lehető legintelligensebb módon. Az EIT Health partnerszervezeteket biztosított számomra, és lehetőséget teremtett arra, hogy kollégáimtól és elődeimtől tanuljak” – mondta Laura Soucek.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.