Áfa riadó! Változások a régiós adózásban

2018. július 24. kedd - 08:05 / piacprofit.hu
  •    

Komoly változások történtek a régiós adózásban az elmúlt időszakban – figyelmeztetett a MAZARS „VAT Alert”, azaz „Áfa Riadó” című kiadványának első száma. A Közép- és Kelet-Európával foglalkozó rövid kiadvány célja, hogy bemutassa a régiós adóváltozásokat, hiszen a nemzetközi kereskedelem egyre nagyobb hangsúlyt kap közvetlen környezetünkben is.

Horvátországban a személyautók áfájának fele levonhatóvá vált, és emelkedtek a helyi kisvállalkozások bevételi határai is. Lengyelországban a vállalatok – ha szeretnék – mostantól külön számlára is kérhetik az áfát eladott szolgáltatásaik vagy termékeik után. Hazánkban pedig rövidesen lejár a türelmi időszak, amit az adóhatóság adott a valós idejű adatszolgáltatás teljes bevezetésére.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Komolyabb adózási változások három régiós országban voltak idén. Horvátországban a személyautók áfa elszámolási szabályai, valamint a kisadózók adózási értékhatárai változtak meg január 1-től. Lengyelországban július első napjától bevezették az osztott áfa fizetési rendszert. Magyarországon szintén júliustól él az online számlázás”– mondta H. Nagy Dániel adóigazgató.

A horvátországi változás lényege, hogy a személyautók, és személyszállításhoz kapcsolódó egyéb eszközök áfájának fele levonhatóvá vált.

Adózás 2019: könnyes búcsú a cafeteriától
Beszántották a cafeteriát, így jövőre csak a SZÉP kártya marad meg béren kívüli juttatásként, vonzóbb lesz a kiva, elhal az eva, többet adóznak az alkoholos italok, drágul a cigaretta, megszűnik a baleseti adó, és bevezetik a bevándorlási különadót.

Fontos ugyanakkor, hogy ez csak a 400 ezer korona (körülbelül 17,5 millió forint) alatti, és 2018. január 1. után vásárolt autókra vonatkozik. Szintén a helyi áfatörvények januári változása miatt emelkedett a horvát kisvállalkozók adózási küszöbe is. A korábbi 230 ezer koronáról (10 millió forintról) 300 ezer koronára (13 millió forintra). Ez azt jelenti, hogy az idei évtől a kisvállalkozóknak csak akkor kell áfás számlát kiállítaniuk, ha az előző évben elérték a 300 ezer koronás határértéket, azalatt nem.

Lengyelországban július 1-től osztott áfa fizetési rendszert vezettek be.

Ennek lényege, hogy az áfatörvény hatálya alá eső termékek vagy szolgáltatások esetében a vételár két külön számlára érkezhet. A nettó összeg az eladó bankszámlájára fut be, a forgalmi adó viszont egy különleges, áfa számlára. Az osztott számlavezetés egyelőre nem kötelező a helyi vállalkozásoknak, ám ha egy vállalkozás emellett dönt, akkor bankjának kötelessége létrehozni egy különleges áfa számlát a részére. Erről a számláról egyébként kizárólag áfa kötelezettségeket lehet kiegyenlíteni, és az osztott számlázás csakis belföldi ügyleteknél használható.

Hazánkban szintén komoly változás, hogy elindult a valós idejű adatszolgáltatás, vagy ismertebb nevén az online számlázás.

Ennek lényege, hogy minden 100 ezer forintnál több áfát tartalmazó számlát azonnal jelenteni kell az adóhatóság felé. Mivel sokan nem készültek fel határidőig az adatszolgáltatásra, ezért a NAV egy hónap türelmi időt adott a vállalatoknak, ezalatt az idő alatt késleltetve is szolgáltathatnak adatot.

Ez az időszak azonban másfél hét múlva véget ér. Ezután már minden érintett számlát azonnal jelenteni kell a hatóság felé, ellentétes esetben számlánként akár 500 ezer forintos bírságot is kiróhat a NAV”– mondta az adóigazgató.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor