A zöld az új irodatrend: ki a természetbe!

2019. január 19. szombat - 18:10 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Irodaépületek tervezői, berendezői eddig arra törekedtek, hogy növényekkel, faburkolatokkal tegyék barátságosabbá a környezetet. Az új irányzat: ki a természetbe!

Felmérések egyértelműen mutatják, hogy az ember szívesebben és eredményesebben dolgozik természeti környezetben. Az ott végzett munka csökkenti a stresszt, ösztönzi az alkotó készséget. Ennek voltak tudatában az óriásvállalatok, amelyek a példát adták: a Facebook nagy parkjában tisztások vannak, ahol értekezleteket lehet tartani, a Microsoft munkatársai a fákra épített házakba húzódhatnak vissza, a Samsung kaliforniai központi épületének több szintje nyitott tereket kínál, és vannak golf- és teniszedzésre alkalmas területek is.

A Linkedin egyik irodája Forrás: integralgroup.com

A Linkedin egyik irodája
Forrás: integralgroup.com

A LinkedIn ugyancsak Kaliforniában rendezte be mintairodáját, amely a világban működő 32 további központjának modellje. Az épületben van mobil tanácskozó, amelyet ki lehet tolni a szabadba, és csak felülről fedett munkaterem, amelyet külső használatra is alkalmas képernyőkkel szerelnek fel. Különösen fontos, hogy megfelelő árnyékolók alkalmazásával napos megvilágításban is ugyanúgy leolvashatóak legyenek a monitorok, mint épületben.

A fitt munkahely igazi nyertesei a munkavállalók
Az ULYSSYS, az Acelity és az MKK lettek idén A Legfittebb Munkahely Díj büszke tulajdonosai. A 2013-ban privát kezdeményezésre megalapított díj nem titkolt célja a munkavállalói jóllét és a vállalati kultúra emelése a céges sportprogramokon keresztül.

Vizsgálatok azt mutatták, hogy az irodában dolgozók 86 százaléka szeretne munkaidejéből többet a szabadban tölteni. Ezért az új amerikai irodaépületek tervezői, elsősorban a városok peremén lévő területeken, mindenhol kialakítanak teraszokat, és kertté alakítják a korábban csak lebetonozott tetőket.

(Forrás: The New York Times)