2020 után hatalmas visszaesés jön a lakásépítésekben

2017. november 29. szerda - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

A 363 szakember véleményére alapozó Építési Piaci Prognózis készítőinek előrejelzése szerint az építőiparban továbbra is az állam lesz a fő megrendelő. A lakásépítések és -felújítások után még mindig a sportlétesítmények építése a „legnépszerűbb”.

A 2017–2019-ig tartó időszak mind a gazdasági növekedés, mind az építési piac bővülése szempontjából kivételesen jó időszak lesz. Ez alatt a három év alatt a magyar GDP 10 százalékkal, az építési teljesítmény pedig akár 50 százalékkal is növekedhet, az építési teljesítmények értéke 2019-ben a 2016. évinek a másfélszerese lehet. Ezek azok az alaptételek, amelyekre a november végén bemutatott Építési Piaci Prognózis 2018 elemzése épít. (A kkv-szektorban is beindult a fejlesztési láz.)

De meddig tart a felfutás, és milyen szinten stabilizálódnak a számok?

Az Építési Piaci Prognózis szerint a több évvel ezelőtti sorrendhez képest már nem a multinacionális vállalatok, hanem az állam kereslete az, ami elsősorban dinamizálja a piacot. „Éppen az állam építési keresletének fontossága miatt vár tisztázásra az a helyzet, ami az uniós támogatások folyósítása során kialakult. Az év első tíz havában az éves előirányzat mindössze 19,3 százaléka folyt be, és ha az előirányzat éves szinten is jelentősen alulteljesül, akkor nehezen kezelhető helyzet alakulhat ki” – emelte ki a Prognózis bemutatójában Varga Dénes közgazdász, a kutatás vezetője.

Ciki lett az építőipar, marad a szakemberhiány
Általános iskolákban népszerűsítette az építő szakmákat a Mapei Kft. az elmúlt hetekben. Lehangoló a helyzet. Senki nem akar építő szakmát tanulni. Markovich Béla társadalmi összefogást sürget, mert ha ez így megy tovább, katasztrofális helyzetbe kerül az építőipar.

A válaszadók az önkormányzatok építési keresletének alakulásával kapcsolatban a legpesszimistábbak, de így is egyértelmű növekedést várnak ezen a területen is. Az egyes részpiacok közül a legnagyobb várakozások természetesen a lakásépítés területén tapasztalhatók. A második helyezett a lakásfelújítási piac, ami örvendetes, hiszen hosszabb távon a felújítási volumennek nem szabad elszakadni az új építésektől. A felmérésben a harmadik legsikeresebb részpiac a sportlétesítmények piaca volt. 2016-ban az építőipari szervezetek közel 30 milliárd értékű munkát végeztek ezen a területen, a válaszadók itt várják a harmadik legnagyobb mértékű növekedést.

Korábbi felmérésekhez hasonlóan, a részpiacok közül az oktatás és az egészségügy növekedési kilátásai kapták a legalacsonyabb pontszámokat. Az oktatás és az egészségügy az a két terület, amelyeknek a fejlődése hosszabb távon döntő fontosságú mind a gazdasági növekedés, mind az életminőség alakulása szempontjából. Az elmúlt években jelentős volumenű kórházépítkezésekre került sor, ami remélhetőleg folytatódik, így hosszabb távon ezen a két fontos részpiacon – oktatás és egészségügy – is jelentősebb mértékű növekedés lehet. A cégszámokban is tetten érhető az építőipari fellendülés.

Emiatt pörög most a lakáspiac
Nőtt az eladások száma a hazai ingatlanpiacon éves összesítésben. A fővároson kívül egyre több lakás cserél gazdát. A lakásvásárlók háromnegyede a 30 millió alatti ingatlanokat keresi. A KSH és az ingatlan.com adatai szerint óriási a szakadék a fővárosi és vidéki árak közt: az első félévben majdnem háromszor annyit kellett fizetni a budapesti ingatlanokért.

Lakásépítés: fele olyan hosszú és fele olyan intenzív konjunktúra

Az idei Prognózis megerősíti az egy évvel ezelőtt jelzett tendenciát: a lakásépítések most tapasztalható felfutása a 2000-es évek közepéhez képest mindössze fele olyan intenzív lesz, és a fele olyan hosszú ideig ad munkát a vállalkozásoknak. A kutatás készítői felhívják a figyelmet arra, hogy mind a kormánynak, mind az építési piacon érdekelt vállalkozásoknak fel kell készülniük a 2019-et követő időszakra, amely az elemzés szerint ismét komoly visszaesést hoz.

Az idei Építési Piaci Prognózis szerint a GDP növekedési üteme a nemzetközi prognózisokban (IMF, Európai Bizottság) várt mértékhez képest erőteljesebb mértékben lassul majd le. Az építési piaci szereplőinek pedig fel kell készülniük egy egyszeri, a 2016-os visszaesésnél nagyobb volumencsökkenésre is. A lakásárak 2016-ban indult emelkedése és a kereslet növekedésének indulása csak az idei évben jelent meg a statisztikákban, sőt 2016-ban kifejezett csökkenést mutattak az adatok.

Ehhez a csökkenéshez képest a 2020-as visszaesés az épületek (az ún. magasépítés) területén sem lesz kisebb, mint az egyéb építmények (ún. mélyépítés) területén. „Aggasztó, hogy a 2016. évvel ellentétben a 2020 után várható visszaesést követő fellendülésre semmilyen jel nem utal, azaz a piac szereplőinek hosszabb távra is alacsonyabb volumenű építési keresletre kell berendezkedniük – mondta el a szakember a várható trendeket elemezve. – A lakáspiaci élénkítési kísérletek Magyarországon azért nem lehettek sikeresebbek, mert nem voltak kellően átgondoltak. Prognózisunkhoz felhasználtuk a 2000-ben indított élénkítési kísérlet tapasztalatait is. Azt láttuk, hogy azokat a hibákat, amiket akkor elkövettünk, nagyrészt most is elkövették. Most is túl hamar, túl nagy eredményt szerettek volna elérni. Meggyőződésünk, hogy az építési piac élénkítése jó irány, és ennek a legfontosabb része lehet a lakáspiac élénkítése. Ezzel szemben a lakásépítés területén 2020-ban zuhanásszerű csökkenést várunk” – tette hozzá a kutatásvezető.

Rengeteg új és még több megszűnő cég az építőiparban
Fokozatosan közeledik a cégtörlések és újcég-alapítások száma egymáshoz, ám összességében még így is 4764-gyel csökkent az október 1-jén mért működő cégek száma az egy évvel korábbi állapothoz képest. Nem úgy az építőiparban, ahol az év harmadik negyedévében több mint háromezer új cég alakult, a nyár utolsó hónapjában pedig a szektor teljesítményének növekedése a legmagasabb volt az EU-ban.