2020 letarolta a világgazdaságot, de nyertesei is lettek

Kik a koronavírus – járvány nyertesei? És a befektetőket miben segíti egy magyar fejlesztésű, mesterséges intelligenciát alkalmazó eszköz a nyertes oldalon maradni? 

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Európa, az USA és Ázsia

Az élet Pekingben lassan visszatér a megszokott kerékvágásba, miközben az USA-ban és Európában közel sem ilyen rózsás a helyzet.

Kutatások szerint az ázsiai és csendes-óceáni térség gazdaságaiban, ahol a koronavírussal kapcsolatos szigorításokat az év korai szakaszában bevezették, a gazdaság élénkülése gyorsabb volt, mint a nyugati országokban. Tény, hogy a kontinensek gazdaságai eltérő szerkezettel rendelkeznek, mégis a meghozott intézkedések közötti különbségek egyértelmű hatással voltak a végkifejletre.

A nyugati gazdaságok gyorsan szembesültek a ténnyel, hogy egy világjárvány közepén jóval nagyobb kihívást jelent a közvetlen kapcsolatot igénylő szolgáltatási szektor üzemeltetése, mint a gyáraké. A termelés fenntartása, még a szociális távolságtartás betartása mellett is könnyebben áthidalható feladat.

Döntő különbség, hogy az európai országok az utolsó pillanatig halogatták a jelentős lezárásokat, aztán részben feloldották azokat a nyár folyamán. Ugyanebben az időszakban a Távol-Keleten visszaszorították a koronavírus fertőzöttséget és szorosabb ellenőrzést tartottak fent.

„Ha ellenőrzésed alá tudod vonni a vírust, az életed 95 százalékát visszakaphatod.” - mondta Ashish Jha, az amerikai Brown Egyetem Egészségügyi és Jóléti Központjának dékánja. „Az USA-ban és Európában annyira vissza akartuk kapni az életünket, hogy úgy tettünk, mintha ellenőrzés alatt tartanánk a vírust. Ázsiában nem éltek tagadásban. Megértették, ha betartanak bizonyos elővigyázatosságokat, akkor visszakaphatják az életüket.” - tette hozzá.

Előrejelzések

A koronavírus gazdasági hatásai a globális színtéren eltérőek. A Consensus Economics 2020-as előrejelzései szerint Európában mindenhol csökkenő GDP-vel számolnak, miközben Kína növelni fogja a gazdasága méretét az év végéig. Az OECD előrejelzésében hasonló adatokkal találkozunk. Szerintük 2021 végére az USA gazdasága nagyjából ugyanakkora lesz, mint 2019-ben volt, míg Kínáé 10%-kal nagyobb.

A Trading Economics előrejelzése még borúsabb képet fest Európa számára. Az adatok szerint a GDP mértéke jó eséllyel még 2023-ban sem éri majd el a járvány előtti szintet.

Keleten sem tökéletes az élet. A fogyasztás Kínában sem állt helyre. Ázsia gyártási központjai ugyan profitáltak az otthoni munkához szükséges felszerelések és az egészségügyi eszközök piacán megjelent kiugró külföldi keresletből, de idővel ez a kereslet visszaesik, amit a belföldi fogyasztás nem tud ellensúlyozni, így az érintett gazdaságok egy tradicionálisabb recesszióval szembesülhetnek.

Mi történt a kisbefektetőkkel?

A járvány első felvonásában a kisbefektetők óriási bizonytalanság mellett, a fejüket kapkodva próbáltak kiutat keresni a káoszból. A gazdasági bizonytalanság minden iparágba begyűrűzött, így részvényeik elkezdtek veszíteni értékükből. Végül három választásuk maradt:

  • Felszámolják minden befektetésüket.
  • Megtartják a részvényeket és megpróbálják átvészelni a vihart.
  • Átrendezik a portfóliójukat.
Nem nagy meglepetés, hogy akik a harmadik opciót választották, higgadtan követték a releváns híreket, és olyan cégekbe fektettek, mint a Zoom, a Teladoc Health vagy a Netflix, azok nem csak megőrizték portfóliójuk értékét, hanem növelték is azt.

A tech óriások is jó választásnak bizonyultak. Az Apple, Facebook, Google, Microsoft, mindenki kedvenc streaming szolgáltatója a Netflix és az Amazon részvényértékei rövid visszaesés után növekedésbe fordultak és több közülük novemberben 5 éves csúcson voltak.

A jó befektetési lehetőségek a járvány időszakában sem tűntek el, noha a számuk talán megcsappant és az óriási médiazaj miatt nehezebb is volt rájuk lelni. Jó példa erre az Alpha Pro Tech, egy amerikai N95 típusú maszkot gyártó cég, amely 344 százalékkal növelte részvényeinek értékét januártól novemberig.

Egy amerikai befektetési szolgáltatásokat nyújtó cég, a Stifel szerint vannak cégek, akik hosszabb távon is előnyt kovácsolnak majd a koronavírus teremtette helyzetből. Ilyenformán jó befektetésnek tartják az Amazont, az eBayt, a használt autók online értékesítésével foglalkozó Carvana és Vroom vállalatokat, valamint a kézzel készült és vintage termékek webshopját, az Etsy-t.

Véleményvezér

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten 

Tettlegesséig fajult a választási kampány a fővárosban.
Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo