Levélszavazás helyett: blockchain-appal szavazhatnak a külhoni választók

2018. augusztus 12. vasárnap - 18:00 / piac-profit.hu
  •  
  • Előfizetés

Nyugat-Virginia amerikai szövetségi államban ősszel egy blockchainalapú mobilappon keresztül szavazhatnak azok a polgárok, akik épp külföldön tartózkodnak - írja a Bitport.

A bostoni Voatz nevű startup blockchainalapú mobilappjával szavazhatnak a novemberi szövetségi választáson azok a szavazásra jogosult állampolgárok, akik akkor épp külföldön tartózkodnak. A választási rendszer azonban annyiban eltér a kriptovaluták főkönyvétől, hogy nem anonim: ebben a blokkláncban csak az végezhet el tranzakciót – jelen esetben szavazhat –, akit a választási rendszer egyértelműen be tud azonosítani.

Egy próbát megér, mivel kicsi a kockázat

Három pont, ahol az USA gazdasága sebezhető
Habár az amerikai elnök szívesen állítja be úgy magát, mint a világ első számú vezetőjét, az Egyesült Államok gazdaságának vannak olyan pontjai, amelyekre az európaiak és Kína nagyon érzékeny ütéseket tud bevinni.

A rendszert nagyon leegyszerűsítették: kell egy androidos vagy iOS-es telefon, egy személyazonosító okmány és persze maga az app. Amikor a polgár szavazni akar, először is kell készítenie egy szelfit, amit elküld a választási rendszerbe, amely összeveti a fotót a személyazonosítón szereplő és a központi adatbázisban is tárolt fotóval – az összehasonlítást egy közelebbről meg nem határozott, de a Voatz állítása szerint rendkívül fejlett arcfelismerő szofver végzi el. Utána leadja a szavazatát, ami titkosítással beleíródik egy blokkláncba.

Bár ez még csak terv, és a végső döntés később születik meg, az már biztos, hogy a külföldön élők szavazásra jogosultaknak, például a külföldön állomásozó katonáknak is csak egy lehetősg lesz a papír alapú szavazás mellett.

A módszernek egyébként több a kritikusa, mint a pártolója. Előbbiek nem látják megbízhatónak a mobil kommunikációt mondván, asz ilyen adatkommunikációt le lehet hallgatni. A legmegengedőbb egy MIT-en dolgozó kutató, aki szerint egy ilyen rendszer bevezetése még nem időszerű, de egy ilyen korlátozott hatáskörű kísérlet jó arra, hogy megmutassa a rendszer lehetőségeit és esetleges gyengeségeit. Kisebb helyi szavazásokon egyébként már használták a Voatz rendszerét, és azzal bonyolítottak el egy Rock & Roll Hall of Fame szavazást is.

A blockchain hozhatná el az igazi demokráciát?

Amerikában már ez a viszonylag egyszerűen kivitelezhető ötlet is sokaknál kiverte a biztosítékot, pedig léteznek ennél meredekebb ötletek is. Tavaly a Fintechzone is foglalkozott azzal az ausztrál ötlettel, amely lényegében egyfajta bázisdemokrácia visszahozásnak és működtetésének a lehetőségét látta meg a blockchain technológiában.

Egy kis ausztrál párt egy blockchainalapú appot fejlesztett, amin keresztül a szavazók lényegében közvetlenül dönthetnek arról, hogy választott parlamenti képviselőjük hogyan szavazzon egy-egy kérdésben. Persze ehhez az kell, hogy maga a választási rendszer blockchainre épüljön. Aki leadja a voksát egy pártra, azaz ad neki egy coint, cserébe a párttól visszakap egy másikat. Ez a visszakapott coin biztosítja a későbbiekben a választópolgár jogát, hogy az egyes szavazásoknál véleményt mondjon arról, mire szavazzon a képviselője.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.