Európában nagyon nem fogy a pc

2018. január 19. péntek - 18:13 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

2017-ben tovább zsugorodott a világban a személyi számítógépek piaca. Az amerikai Gartner piackutató felmérése szerint immár a 13. negyedévben érvényesül a csökkenő trend, mind kevesebb asztali gépet és laptopot adnak el.

Összességében 2017-ben több, mint 260 millió számítógépet adtak el a világban, ami 2.8 százalékos csökkenés 2016-hoz képet. (Ebben a számban csak az asztali gépek és a laptopok szerepelnek, a tabletek, chromebookok és társaik nem).

online szerezhetnek új ügyfeleket a cégek

Kép: SXC

A helyzet mindenesetre földrajzi régiók szerint árnyalt. Európában tavaly a csaknem 22 millió eladott komputer mennyisége 1.4 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél, ugyanakkor az ázsiai-csendes-óceáni térségben, Japánban és Latin-Amerikában a pc-eladások tavaly növekedtek.

Az eladási listát tavaly is az amerikai Hewlett-Packard vezette, több, mint 55 mió. eladással, a második helyen a kínai Lenovo állt, 54.7 mió.

Az új iPad már annyit tud, mint nagyobb testvérei
Újra hasít a tabletek piacán az Apple. A visszaesés után a legutóbbi negyedévben már 11,4 millió tabletet adott el, 28 százalékkal többet, mint az előző negyedben.

géppel. A 3. és a 4. helyre ismét amerikai vállalatok kerültek: a Dell 2017-ben csaknem 40 mió. gépét adta el, az Apple 19.3 milliót. Utánuk a két tajvani nagyvállalat következik: az Asus 18 mió, az Acer 17.1 mió. számítógépet értékesített az elmúlt évben.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek