Agrármegoldás lett a befutó az IoT hackathonon

2019. május 07. kedd - 16:08 / piacesprofit.hu
  •    

24 órás hackathont rendezett a T-Systems Magyarország és innovációs laborja, a Kitchen Budapest (KiBu) a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Karával közösen. A kilenc döntőbe jutott megoldás közül kettő okos méhkaptáron dolgozott, és a győztes megoldás is az agráriumból érkezett.

A Szegedi Tudományegyetem, a T-Systems és a KiBu mentoraival dolgoztak eredeti ötleteiken 2–5 fős csapatok, felhasználva a keskenysávú internet (NB-IoT) technológia által nyújtott lehetőségeket.003

A 24 órán át tartó versenyre a szervezők két kiemelt területen vártak kreatív megvalósítási ötleteket: az életvitel, a vitális paraméterek és a környezet monitorozására alkalmas IoT szenzorok világában, illetve a mezőgazdaságban, ahol jelenleg az élő szervezetekről adatokat gyűjtő intelligens szenzorokra épülő rendszerek jelentik az egyik legfontosabb alkalmazási területet.

A kilenc döntőbe került ötlet között helyet kapott mind az agrárium, mind a

Új lehetőségek nyílnak a villanyszerelők előtt
Robbanásszerű fejlődés előtt áll az okosotthonok piaca, az önvezető autók után jönnek az „öntanuló” otthonok. Világelsőként fejlesztett mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fűtési szabályozót egy magyar startup.

telemedicina, amely témakörben leginkább a baleset-előrejelzés és egészségmonitorozás állt a fejlesztések középpontjában.

A nyertes csapat ötlete az almamoly rajzásának előrejelzését teszi lehetővé, csökkentve ezzel a szükséges vegyszer mennyiségét, valamint hozzájárul a kiszámítható, fenntartható termeléshez.

Igen kiélezett verseny szemtanúi lehettünk, mert minden döntőbe jutó csapat nagyon kreatív ötletet hozott. Ezekből 24 óra alatt valóban értékes megoldások születtek. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen innovatív fiatalok mérettették meg tudásukat, és bízunk benne, hogy hozzá tudtunk járulni egy hosszú távon is egymást segítő közösség alakításához és az IoT technológia nyújtotta lehetőségek elterjesztéséhez” – mondta Krégl Klementina, a T-Systems innovációs kompetenciaközpontjának vezetője a díjátadót követően.