A mezőgazdaságot is gyökeresen átalakítják a drónok

2018. július 18. szerda - 09:04 / Nagy Mariann
  •    

A precíziós gazdálkodás az elsők között fedezte fel a drónokban rejlő lehetőségeket. A földek felmérése, az adatok kiértékelése és hasznosítása a mezőgazdasági tevékenység során egyre nagyobb teret hódít és forradalmasítja a modern gazdálkodást. Az agro-drónok felhasználásról írt a clue-drone.hu blog.

Csakúgy, mint a legtöbb ipari területen, a mezőgazdaságban is a drónok legegyszerűbb felhasználási módja az egyszerű légifotózás vagy videózás. Költséghatékonyan és körberepülhetünk nagy területeket, felügyelhetjük, hogy bizonyos munkafolyamatok hogyan haladnak vagy csak szemmel tarthatjuk a földünket nagyobb távolságból is.

A drónnal készített térképek jelentősen olcsóbbak, mintha helikopterrel, repülővel, vagy akár műholdak segítségével készítenénk ortofotókat a területről. Drónnal térképet készíteni gyors, és nem utolsó sorban rengeteg adat nyerhető az így szerzett nyersanyagból.

Kép: drone.nl

Kép: drone.nl

A módszer lényege, hogy a mezőgazdasági drón egy célszoftverrel párosítva lerepül egy útvonalat, miközben kamerájával nagyfelbontású fotókat készít az alatta fekvő területről. Ezeket a képeket később egy szoftver összefűzi és létrehoz belőle egy nagyfelbontású, GPS koordinátákkal ellátott ortofotót.

Mérések

A drónok segítségével készült térképen szoftverek segítségével pontos méréseket végezhetünk – mérhetünk távolságokat, területeket, sőt néhány megoldás a legfejlettebb drónok magasságérzékelőjét is ki tudja használni, így akár pontos domborzati térkép és készíthető, sőt térfogat is mérhető.

Képzeljük csak el, hogy a területen fekvő, felhalmozott szénabálák pontos térfogatát egyszerűen, gyorsan, és pontosan megmérhetjük anélkül, hogy akár hozzájuk kellene érnünk.

A drónokból kinyert térképek GPS koordinátákkal ellátott képekből állnak, amelyek felhasználásával egyszerűbben vezérelhetők

Robotokkal helyettesítené a méheket a Walmart
Világszerte nagy probléma, hogy megcsappant a beporzást végző méhek populációja. Az élelmiszer, a kozmetikai és a divatipar is érintett, hiszen rengeteg növény függ a beporzástól. A Walmart repülő minirobotokkal végeztetné el a beporzást. A méhpopuláció csökkenése miatt leginkább a kakaóbabot és a csokigyártást fenyegeti veszély.

 a precíziós mezőgazdaságban használt munkagépek. Sőt néhány gyártó már lehetővé tette, hogy a térképek egy az egyben importálhatók legyenek gépeikbe.

Károk, betegségek

Drónnal olyan analízis készíthető, amely meg tudja állapítani például a növények állapotát. A növényzet levelei másképp verik vissza a fényt ha egészségesek, illetve ha nem. Ez egy bizonyos fok után már szabad szemmel is látható, ám ekkor legtöbb esetben már késő intézkedni és szinte elkerülhetetlen a terméshozam csökkenése.

Bizonyos algoritmusok képesek arra, hogy megbecsüljék a különböző természeti erők által okozott károk mértékét. Pontosan megállapítható, hogy adott káresemények a terület mekkora százalékát érintik, és ebből kikalkulálható a keletkezett kár is.

Újdonság a permetezés

A legújabb irány a drónos permetezés, amely jelenleg leginkább a munkagéppel nehezen, vagy egyáltalán nem megközelíthető földeknél lehet hasznos. Ezeket a területeket kézi permetezővel kellett karban tartani, aminél a drónos permetezés 20-60-szor hatékonyabb.

Köszönhetően a drónon elhelyezett szenzoroknak, a gép – a szél figyelembevételével – pontosan annyit permetez és pontosan oda, ahova szükséges. A permetező drónok azonban jelenleg még nagyon korlátozottan érhetőek el a piacon, így ez a technológia csak a következő évekre várható a gyakorlatban.

Kukoricára figyel a legtöbb drón

Egy amerikai jelentés szerint a legtöbb drón projekt a mezőgazdasági területen a kukoricatáblákat figyelte, ezt követik a búzafélék, a szója, a burgonya és takarmánylucerna.

A drónokhoz kapcsolódó elemzéseket leggyakrabban a 400 hektárnál nagyobb birtokok veszik igénybe – ők teszik ki az összes birtok 35%-át, de a 20-40 hektáros területek is felismerték a kinyerhető adatok jelentőségét.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek