Támad a “beteg munkahely” szindróma

2018. november 04. vasárnap - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

Naponta 10 800 liter levegőt lélegzünk be. Nem mindegy hát, hogy milyen a levegő minősége az irodánkban, mennyire tiszták vagy szennyezettek a munkahelyünknek otthont adó irodaház szellőzőrendszere.

Mi vagyunk az indoor generáció. Akik egész napokat beltérben töltünk. A munkaerőért folyó versenyben az iroda, mint munkaterület minősége, testi jólétet támogató jellege is tényező már. A Well Being minősítés például az új generációs irodaházak egyik megkülönböztető jegye. “Az ingatlan.com 500 főre kiterjedő, 25-39 éves korosztály vizsgáló, 77 százalékban férfiakat felölelő felmérése szerint, a munkakörnyezet a harmadik legfontosabb tényező a munkahelyválasztásnál” – mondta Fodor Dániel, az Év Irodája verseny projektmenedzsere. Ha nincs a közelben gyors és sűrűn járó tömegközlekedési eszköz, ha gyenge a vásárlási és étkezési lehetőség a környéken, az is erodálja a munkahelyi lojalitást. Hiszen “második otthonunk” a munkahelyünk, a hétköznap nagy részét itt töltjük.

gondot okozhat a betegség

Kép: SXC

Dolgozunk: kifulladásig

“Naponta két kilogramm ételt fogyasztunk, két liter vizet iszunk és 10 800 liter levegőt lélegzünk be. Egy irodaházban a szellőzőrendszer a levegőben szálló kórokozók szétszórásával akár egy egész emelet dolgozóit is meg tudja betegíteni” – hangsúlyozta Pataki Gábor, a Fellowes Hungary Kft. üzletfejlesztési vezetője a Piac & Profit Munkaerőhiány! Vészhelyzet – Válasszuk a növekedést! című konferenciáján.

Nem figyelnek eléggé a munkahelyi veszélyekre a kkv-k
A kis- és középvállalkozások aktívabb szerepvállalása és szabálykövetése is szükséges, hogy csökkenjen a rosszindulatú daganatos megbetegedések és halálozások száma a munkahelyeken.

“Az irodaházi levegő akár ötször szennyezettebb lehet, mint a külső levegő” – tette hozzá Pataki. A tüsszentést a szellőzőrendszer elég messzire tudja továbbítani. Ez azért is baj, mert sokan betegen sem hagynak ki munkanapot.

A Fellowes Hungary felmérése szerint

  • 33 százalék betegen is bemegy dolgozni, a nők még nagyobb arányban.
  • 44 százalék négynél több napot tölt távol a munkahelyétől legúti megbetegedés miatt.
  • 38 százalék allergiás.
  • 38 százalék találja zavarónak a port a munkahelyén.
  • 33 százalék érzékeny a szagokra az irodában.
  • 17 százalékot zavarja, ha allergiással dolgozik együtt.
  • 8-10 százalék asztmás.

Az EU-ban évente 50 millió influenzás megbetegedést regisztrálnak. És akkor még szó nincs az allergénekről: 2025-re minden második ember az EU-ban allergiás lesz valamire. (Nem a főnökére.) Magyarországon 2-3 millió közé tehető az allergiások száma, s ez a szám folyamatosan nő. A szénanáthások száma is megkétszereződött az elmúlt évtizedben. Létezik már olyan, hogy “beteg épület szindróma,” ahol tömegesen betegednek meg az ott dolgozók. A munkaerővonzó juttatások között szokták emlegetni azt, hogy a munkahely állatbarát, azonban ennek “rejtett veszélyei” vannak, hiszen a kórokozók a gazdi kedvencéről is terjedhetnek, s lehet olyan munkatárs, aki allergiás a kutya- vagy macskaszőrre.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek