Nicsak, mire jó (még) a bitcoin

2019. január 16. szerda - 09:05 / piacesprofit.hu
  •    

Oroszország bitcoinba fektethet, hogy csökkentse az ellene hozott gazdasági szankciók hatását, jelezte egy moszkvai közgazdász.

Vlagyiszlav Ginko, a moszkvai Gazdasági és Közigazgatási Akadémia docense kijelentette: az Orosz Nemzeti Bank mérlegeli, hogy 466 milliárd dolláros devizatartalékának egy részét diverzifikálja, és bitcoinba fektesse. A folyamat akkor kezdődhet meg, amikor az amerikai törvényhozás februárban új szankciókat hoz Oroszország ellen. A dollár mellőzése csökkentheti a büntetőintézkedések kihatását.

Kép: Depositphotos

Kép: Depositphotos

Ginko, aki a moszkvai állami tv-hálózat kommentátora is, emlékeztetett, Vlagyimir Putyin ugyan korábban bírálta a virtuális fizetőeszközöket, de – sok állam vezetőjével ellentétben – nem vetette el azokat maradéktalanul. Beszélt arról, hogy a kockázatok ellenére ki lehet használni az új fizetőeszközök adta lehetőségeket.

Újabb ország indítana állami kriptovalutát
Ellehetetlenítik a Bitcoint és társait, közben viszont saját kriptovaluta indításán gondolkodik az indiai kormány. Ezután viszont kiszoríthatják az országból a többi kriptopénzt.

A orosz elnök tavaly novemberben, egy moszkvai beruházási fórumon kijelentette: „Nem cél a dollártól való távolodás – ám a dollár távolodik Oroszországtól. Akik (Nyugaton) ilyen döntéseket hoznak, maguknak okoznak súlyos kárt, hiszen ez csak ösztönzi a világszerte megnyilvánuló szándékot, hogy alternatív fizetőeszközöket találjanak, és a dollártól független fizetési rendszert teremtsenek.

(Forrás: Asia Times)