Újabb ország indítana állami kriptovalutát

2018. október 10. szerda - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

Ellehetetlenítik a Bitcoint és társait, közben viszont saját kriptovaluta indításán gondolkodik az indiai kormány. Ezután viszont kiszoríthatják az országból a többi kriptopénzt.

A Quartz kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, az indiai pénzügyminisztériumban komolyan fontolgatják, hogy saját, állami kriptovalutát dobjanak piacra. Mint írják, nemrég az indiai jegybank is javasolta egy digitális valuta bevezetését, ennek vizsgálatára egy, minisztériumokon átívelő bizottságot is felállítottak.

A Bitcoint betiltanák

Mire jó és mire nem az ICO?
Az ICO-król, azaz a blockchain-alapú, közösségi tökebevonásról készített összefoglalót a Deloitte, annak előnyeit és hátrányait is bemutatva.

Ez azért is meglepő, mert az indiai döntéshozók eddig inkább a kriptovaluták korlátozásáért léptek fel. India legnagyobb kriptopénz-kereskedő platformja, a Zebpay jelenleg is perben áll a jegybankkal, ami miatt a szolgáltató idén folyamatosan felhasználókat veszített. Tavasszal pedig a jegybank megtiltotta a bankoknak, hogy kriptovalutával kapcsolatos tranzakciókat bonyolítsanak le – ma indiai bankszámlán tárolt pénzt gyakorlatilag nem lehet kriptopénzre váltani.

Ez a politika várhatóan tovább folytatódik akkor is, ha az állami kriptovaluta megjelenik: előkészületben van egy törvényjavaslat, ami büntethetővé tenné a kriptovaluta birtoklását, természetesen a tervezett állami pénzen kívül.

Nem sokban különbözne a hagyományos pénztől

A Bitcoin és hasonló kriptovaluták hívei szerint azonban a technológia teljes félreértésére utal, hogy államok is beszállnának ebbe az üzletbe. A kriptopénzek lényege éppen a decentralizáltság, az, hogy az árfolyamuk független az államok monetáris politikájától. Ez valószínűleg nem lenne elmondható egy olyan kriptovalutára, amely mögött egy jegybank áll.

Nem India lenne az első ország, amely állami kriptovalutát indít: Venezuela februárban dobta piacra a Petro nevű valutát, amitől az állam likviditási problémáinak enyhítését remélik. A Petro fedezetét az ország olajkészlete adja, árfolyama az olaj hordónkénti árához kötött.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek