Mindenkit meglepett a magyar gazdaság, de miért?

2018. november 14. szerda - 15:03 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

A korrigált adatok szerint éves szinten 5 százalékkal, az előző negyedévhez képest 1,2 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben. A piaci szolgáltatások adták a lendületet. A következő időszakban viszont inkább lassulás várható, az idei 4,5 százalék körüli GDP-növekedést jövőre 3,4 százalékos többlet követheti.

A magyar GDP 4,8 százalékkal növekedett 2018 harmadik negyedévében a tavalyi év azonos időszakához képest, jelentősen felülmúlva a 4,4 százalékos piaci várakozást. A szezonálisan és munkanaphatással korrigált adatok szerint pedig ennél is gyorsabban, 5 százalékkal nőtt a GDP. Az előző negyedévhez képest 1,2 százalékos volt a növekedés.

Eredményes a kormány adócsökkentésre és béremelésre épülő gazdaságpolitikája, az idei harmadik negyedévben 5 százalékkal, az uniós átlag kétszeresét is meghaladó mértékben bővült a magyar gazdaság teljesítménye – jelentette ki Varga Mihály. A pénzügyminiszter hozzátette: az elmúlt tíz évben nem volt ennél nagyobb mértékű a magyar gazdaság növekedése, ami egyértelmű jelzés arra, hogy minden feltétel adott egy jóval négy százalék feletti éves növekedés eléréséhez.

A tárcavezető szerint a magyar gazdaság 2018 első három negyedéves növekedése több mint két és félszerese az uniós átlagnak, ezzel a régióban az első, az Európai Unióban a második helyen szerepel a tagállamok között. Az idei évben eddig egy erőteljes, 4,7 százalékos növekedést láthatunk. Ehhez minden nemzetgazdasági ág érdemben hozzájárult, melyek közül a magas ütemben bővülő építőipar és szolgáltatási ágak emelhetők ki. Ezek mögött két fő húzóerő áll: a jövedelmi helyzettel párhuzamosan emelkedő lakossági fogyasztás és a kétszámjegyű bővülést elérő beruházások.

ma emelheti a kamatot a fed

Kép: SXC

Nagy meglepetés ez mindenkinek

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a friss adatok meglepőek, mert a piaci várakozások némi lassulással számoltak. (Az eddig húzó ipari termelés is visszaesett.) „Csak előzetes adatokról van szó, ezért még nem lehet pontosan megmondani, melyik ágazat mennyivel járult hozzá a növekedéshez. Az viszont biztos, hogy a szolgáltatások mellett az építőipar is segítette a növekedést” – fogalmazott az elemző. Az előző negyedévekben is a szolgáltató szektor húzta a gazdaságot, valószínűsíthető, hogy ebben a szegmensben további gyorsulás következett be a harmadik negyedévben. A fogyasztási oldalon továbbra is a lakossági kereslet és a beruházások növekedése pörgeti gazdaságot. „Különösen érdekes lesz, hogy a később megjelenő részletes adatok szerint a nettó export hogyan alakult. Az eddigi külkereskedelmi adatok ugyanis az a kérdés, hogy a korábbi negyedévek negatív teljesítményéhez képest tovább romlott-e a helyzet” – tette hozzá.

Trumptól is függ a magyar autógyártás jövője
A magyar járműgyártás az idén először mínuszba került és többéves távlatban is egyre gyengébbek a számok. Közben a világpiacon Kína vette át a vezető szerepet. Az EU egyelőre több autót exportál, mint amennyit fogyaszt, ez kedvező a magyar piac szempontjából és az új magyar kapacitásoknak is van helye. Trump esetleges protekcionista intézkedései azonban érinthetik az európai és a magyar autógyártást, valamint az európai eladásoknál is visszafogottabb évek jöhetnek.

Lassulás jöhet

A szakember szerint azonban a következő negyedévekben lassulásra lehet számítani elsősorban a nemzetközi konjunktúra lanyhulása miatt. A mostani kilátások alapján az idén összességében 4,5 százalék körüli lehet a GDP-bővülés. 2019-ben a belső motorok megmaradnak, azaz a lakossági fogyasztás és a beruházások továbbra is pörgetik majd a gazdaságot, ugyanakkor a külső környezet lefelé mutató kockázatot hordoz, ezért jövőre 3,4 százalékos többletre van kilátás.

Mindennel szembe megy

A jelenlegi adatnál az a különösen érdekes, hogy a piac túlnyomó többsége a gazdasági növekedés lassulására számított, ezzel szemben a bővülés üteme gyorsult. Mindez szembe megy mindennel, amit eddig láttunk és gondoltunk a magyar gazdaságról az elmúlt hónapokban: egyrészt a havi adatok is lassulásra utaltak, másrészt az EU egésze is veszített gazdasági lendületéből – hangsúlyozta kommentárjában Virovácz Péter, az ING vezető elemzője

A mezőgazdaság lehet a „ludas”

A továbbra is robusztus tempójú GDP-növekedés részleteit a KSH csak a későbbiekben publikálja, ugyanakkor előzetes kommentárjában rávilágított arra, hogy a növekedés legnagyobb hozzájárulója még mindig a piaci szolgáltatások, ezen belül is különösen a vendéglátó szektor bővülése volt jelentős. Mindemellett a legtöbb ágazat pozitív hozzájáruló volt. „Meglátásunk szerint a meglepetést elsősorban a vártnál jobban bővülő mezőgazdaság okozhatta, valamint az építőipar hozzáadott értéke is dinamikusabban nőhetett, mint azt a termelési adatok sugallták. A gyenge ipari teljesítmény ellenére a külkereskedelem is meglepetéssel szolgálhatott. Érdemi magyarázatot erre a szolgáltatás-külkereskedelem további dinamizálódása jelenthet” – írta a szakember.

A szakember szerint azonban a mai meglepően erős adat ellenére a magyar gazdaság 2019-ben veszíthet lendületéből, hiszen a külső kereslet várt romlását nem lehet figyelmen kívül hagyni. Idén azonban könnyen lehet, hogy másfél évtizedes növekedési rekordokat ostromol majd a magyar gazdaság, amihez kell egy a mostanihoz hasonlóan erős hajrá a negyedik negyedévben. Az elmúlt két negyedév pozitív meglepetését is figyelembe véve ez már nem is lenne annyira meglepő.