Magyarországon is emelkednek az üzemanyagárak

2018. május 14. hétfő - 15:48 / piacesprofit.hu
  •    

Bruttó 7 forinttal emeli a 95-ös benzin és bruttó 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - közölte az MTI.

Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 388 forintra nő, a gázolajé pedig 397 forintra emelkedik. Az üzemanyagok ára legutóbb egy hete változott, akkor a 95-ös benzin bruttó 3 forinttal, a gázolaj bruttó 2 forinttal drágult, a benzin literenkénti átlagára 381 forintra, a gázolajé pedig 389 forintra nőtt.

Az EU veszíthet a legtöbbet Iránban
Az EU vesztheti a legtöbbet az iráni atomalku felbomlásával, írja a Statista.com. A 2015-ös megegyezés óta szépen növekedett az EU és Irán kereskedelmi forgalma, ennek most vége lehet, ahogy az Egyesült Államok felmondja az egyezményt.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az áremelkedések összefüggnek az olaj világpiaci árának múlt héten tapasztalt emelkedésével. Ennek kiváltó oka az USA és Irán (a világ egyik legnagyobb olajtermelője) kiújuló konfliktusa, miután az amerikaiak egyoldalúan felmondták az Iránnal korábban megkötött nukleáris egyezményt, és gazdasági szankciókat helyeztek kilátásba. Ezt követően az olaj hordónkénti ára (amely tavaly nyáron csak 45 dollár volt) mostanra 77 dollár közelébe emelkedett.