Még emelkedhetnek az olajárak, de a piacok már beárazták Trump döntését

2018. május 11. péntek - 09:20 / piacesprofit.hu
  •    

Az olajár tavaly nyáron 45 dollár volt hordónként. Jelenleg meghaladja a 77 dollárt, de szakértők szerint 80 fölé nem fog emelkedni, mert a piac már előre beárazta Trump elnök döntését az Iránnal kötött atomszerződés felmondásáról.

Az elnök lépésének gazdasági kihatásait még nem lehet felbecsülni, de mindenképpen az olajár további emelkedésével kell számolni, mondják elemzők. Sem Szaúd-Arábia, sem az OPEC, az olajtermelő sországok szövetségének más tagjai sem fogják tudni megakadályozni, hogy az olajár, amely már meghaladja a hordónkénti 77 dollárt, elérje a 80-at is.

Donald Trump (fotó: flickr/Matt Johnson)

Donald Trump
(fotó: flickr/Matt Johnson)

Ennél magasabbra viszont várhatóan már nem fog emelkedni. A szaúdi Energiaügyi Minisztérium szóvivője hangoztatta, hogy országa (a világ legnagyobb olajtermelője) “elkötelezett a stabil piacok, a tartós gazdasági növekedés mellett”.

Irán az OPEC harmadik legnagyobb exportőre, a szövetség kínálatának 12 százalékát adja, míg napi 3.8 millió hordós termelése a világtermelésnek csak 4 százalékát teszi ki.

A benzinkutakon érezhetjük Trump újabb lépését?
Donald Trump amerikai elnök felmondta az Iránnal kötött atomalkut, és azonnal szankciókat is jelentett be a Perzsa-öbölbeli országgal szemben. Az olajár emelkedésnek is indult, és négyéves csúcsra jutott a döntés után.

Irán kivitele a szankcióknak az atomszerződés aláírását követő feloldása utánugyan gyorsan emelkedett, de fő vevői Kína, India és Törökország – három olyan ország, amely várhatóan nem veszi majd figyelembe, vagy megkerüli az Iránnal való kereskedelmet tiltó amerikai rendszabályokat.

Fontosabb, mi lesz Irán napi félmillió hordós olajkivitelével az EU-ba, a napi 250.000 hordóval, amelyet Dél.Korea vásárol és a napi 100.000 hordós japán exporttal.

Piaci elemzők mindenesetre nem tartanak attól, hogy a világ olajkínálata drámaian csökkenne; ha Irán kivitele mérséklődik, az kisebb hatással lesz, mint amekkorát már a válságban lévő Venezuala exportjának kiesése jelent.

(Forrás: Die Welt)