Az EU veszíthet a legtöbbet Iránban

2018. május 10. csütörtök - 15:00 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Az EU vesztheti a legtöbbet az iráni atomalku felbomlásával, írja a Statista.com. A 2015-ös megegyezés óta szépen növekedett az EU és Irán kereskedelmi forgalma, ennek most vége lehet, ahogy az Egyesült Államok felmondja az egyezményt.

Donald Trump amerikai elnök a héten jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilép az Iránnal kötött nukleáris egyezményből. A még Barack Obama által megkötött egyezmény értelmében Irán felfüggeszti atomprogramját, cserébe mentesül az addig érvényben levő gazdasági szankciók alól. A Statista adataiból kiderül, hogy az atomalkuból leginkább az EU profitált, az európai cégek komoly növekedést értek el iráni befektetéseikkel. 2015 óta az EU és Irán kereskedelmi forgalma 9,2-ről 25 milliárd dollárra emelkedett.

Az amerikai és EU-s export volumene Iránba, 2012-2017 (forrás: statista.com )

Az amerikai és EU-s export volumene Iránba, 2012-2017 (forrás: statista.com )

Különösen sikeresnek bizonyult a francia Total energiacég iráni befektetése, valamint a holland Royal Dutch Shell, amely szintén az iráni energiaiparba fektetett. De új gyárat nyitott Iránban a Renault is (a befektetés értéke 780 millió dollár volt), és járatokat indított az Airbus. Az európai cégekkel szemben az amerikai vállalatok alig tudták megvetni a lábukat a perzsa államban. Tavaly az Iránba érkező amerikai termékek összértéke csak 200 millió dollár volt, alig több mint a szankciók előtt.