Kína ott támadja Trumpot, ahol a legjobban fáj

2018. április 04. szerda - 12:00 / piacesprofit.hu
  •    

50 milliárd dollárnyi amerikai termékre, mezőgazdasági termékre, járművekre és vegyipari cikkekre vet ki vámokat Kína az amerikai vámokra adott válaszként. A mezőgazdaság megvámolásával konkrétan Trump szavazóinak üzentek.

Az amerikai kormány kereskedelempolitikai fejlesztésekért felelős hivatala tegnap jelentette be azoknak a kínai termékeknek a listáját, amelyekre 25 százalékos pótvám kivetését javasolja. Összesen 1300 termék érintett, amelyek évente 50 milliárd dolláros értéket képviselnek az amerikai behozatalban. A kínai válasz szerda délelőtt érkezett, a kínai pénzügyminisztérium szerda bejelentette, hogy szintén 50 milliárd dollár értékű amerikai árura vetnek ki, szintén 25 százalékos importvámot.

A magyar autóipart is sújthatja a német-amerikai vámháború
A német autóipar, ezen keresztül a magyar gazdaság is megszenvedheti Trump vámtervét. Olyan cégek, mint a BMW nagyrészt Európában gyártott autókat adnak el Amerikában, más cégek, mint a Fiat vagy az Audi pedig egyáltalán nem gyártanak autókat az USA-ban – az ő járműveikre 25 százalékos vámot vethetnek ki.

Gazdasági értelemben a válaszlépés teljesen arányos, azonban politikai értelemben Trumpnak jobban fájhatnak a kínai vámok, mint az általa bevezetett tarifák. A kínai minisztérium listáján központi szerepet kapnak az amerikai mezőgazdasági termékek, hiszen ezekkel lehet Donald Trump szavazóbázisának, az amerikai vidék lakóinak lehet a legnagyobb fájdalmat okozni. A szójababra, kukoricára, cukornádra, gyapotra, dohánytermékekre és whiskeyre kivetendő 25 százalékos vám különösen fájhat a republikánus többségű államoknak.

Bejelentett haditerv

A kínai vezetés nem is igazán titkolja, hogy a Trumpra szavazó államokat bünteti a védővámokkal: a Kínai Kommunista Párthoz közel álló angol nyelvű napilap, a Global Times a hivatalos bejelentés előtt megjelent szerkesztőségi véleménycikkében azt írta, Kínának először mezőgazdasági termékekre kivetett vámokkal Trump hatalmi bázisát kell meggyengítenie, utána következhet az amerikai autó- és repülőgépipar büntetése, végezetül pedig a szolgáltatói szektor kivéreztetése.

A listán a fentieken túl szerepelnek még személygépjárművek (elektromos autók), teherautók, repülőgépalkatrészek illetve különböző vegyipari cikkek, például műanyagok, kenőanyagok és katalizátorok.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek