Csőd is lehet az unortodox gazdaságpolitikából

2018. július 18. szerda - 10:00 / piacesprofit.hu
  •    

Jó lehetőség van rá, hogy a súlyosan eladósodott Törökország, a Recep Tayyip Erdogan elnök által erőltetett „unortodox“ gazdaságpolitika miatt csődbe megy.

Isztambul új repülőterének hat leszállópályája lesz, csaknem 12 mrd. dollárba kerül és ha tíz év múlva elkészül, évi 200 millió utasos forgalmával a világ legnagyobb légikikötője lehet.

pixabay.com

pixabay.com

A reptér egyúttal megmutatja, hogy napjaink Törökországában milyen gátlástalanul hagyják figyelmen kívül a számokat – nemkülönben a kormányintézmények függetlenségét. Ezek következtében nő a veszély, hogy az ország pénzügyi válságba kerül.

A repülőteret, amelynek első részét a tervek szerint októberben nyitják majd meg, Erdoganhoz közel álló építési vállalatok óriási közpénzekből építik.

Az építők biztosítékokat kaptak a kormánytól, hogy amennyiben a forgalom nem éri el a tervezett mértéket – amint azt sok közgazdász jelzi – veszteségeiket ugyancsak közpénzből kiegyenlítik.

A csőd veszélyét emlegetni sajátos olyan ország esetében, amelynek gazdasága tavaly 7.4 százalékkal nőtt. E növekedés mögött azonban potenciálisan fenntarthatatlan eladósodás áll, mind az állam, mind a magánháztartások tekintetében.

Az állam más óriás projekteket is finanszíroz, mint a 13 mrd. dollárba kerülő 65 km-es csatornát, amely a Fekete- és a Márvány-tengert köi majd össze. Ráadásul sok vállalkozás külföldi devizában vett fel kölcsönöket, miközben a török líra fokozatosan veszít értékéből.

Erős növekedés várható, de lehetnek kockázatok
Az Európai Bizottság ma közzétett időközi gazdasági előrejelzése szerint a gazdasági növekedés 2018-ban és 2019-ben várhatóan az EU-ban és az euróövezetben egyaránt erős marad: idén 2,1%-os, jövőre 2%-os növekedés prognosztizálható.

Április végén a török magánszektor adósságállománya külföldi devizában 245 mrd. dollárt tett ki – ez csaknem harmada az ország nemzeti vagyonának.

Miután az amerikai jegybank kamatot emelt, a tőke kihúzódik a felemelkedő országokból, köztük Törökországból is, ami tovább nyomja lefelé ezen országok fizetőeszközeinek értékét. Emellett Erdogan önkényes politikája visszatartja a befektetőket, amelyekre pedig nagy szükség lenne.

A kamatráta már csaknem 18 százalék. Erdogan azt a képtelenséget állította, hogy az inflációt a magas kamatok okozzák s azzal fenyegetett: átveszi az irányítást a ország központi bankja felett és eltörli a magas kamatokat. Ez még több beruházót riasztott el.

Ha jön egy globális pénzügyi válság, akkor a török líra az első számú áldozatok között lesz – jósolja a Bloomberg portál, amely összeállítást közöl arról, hogy Erdogan elnök a vejét nevezte ki mindenható gazdasági miniszternek Ankarában.

(Forrás: The New York Times)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.