Bátrabban vásároltak tavaly a háztartások

2018. február 05. hétfő - 14:00 / Zubor Zalán
  •    

Főként a tartós cikkekből vásároltunk többet tavaly, idén viszont az alacsonyabb béremelkedés és gyengébb foglalkoztatottság miatt csökkenhet a lakossági fogyasztás.

Lassabban, de idén is bővülhet a kiskereskedelmi forgalom a K&H elemzése szerint.  Tavaly a tartós fogyasztási cikkek forgalma látványosan nőtt, idén 4-5 százalék közötti lehet a fogyasztás növekedése.

Tavaly decemberben a kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint 4,7 százalékkal nőtt éves összevetésben, 2017 egészében pedig 4,8 százalékos volt a többlet naptárhatással tisztított adatok szerint – olvasható a K&H Bank hétfői elemzésében.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint ez a növekedés megfelelt a várakozásoknak. „A múlt évben volt egy-két gyengébb hónap, de az év utolsó hónapjaiban a naptárhatással  korrigált mutatók 6 százalék körüli emelkedést mutattak. Az is kiderül az adatokból, hogy a nem élelmiszerek forgalma nőtt látványosan, ami a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslettel magyarázható. Ebben a termékcsoportban több mint 8 százalékos volt a bővülés 2017-ben” – mondta. Ez az elemzés szerint azt mutatja, hogy a fogyasztói bizalom javult, vagyis 2016-hoz képest bátrabban költekeznek a háztartások.

Németh Dávid szerint a fogyasztás idén is növekedni fog, igaz, valamivel lassabban, mint tavaly. Szerinte az idei forgalombővülés 4 százalék körül lehet, ennek fő oka az, hogy a foglalkoztatottság a tavalyinál kisebb mértékben fog javulni, emellett a nettó fizetések is kisebb mértékben emelkednek majd, mint tavaly.