Akár 5 millió forinttal kedvezőbbek lehetnek az új lakáshitelek

2019. február 24. vasárnap - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

Bár még sok fontos részlet hiányzik, a napokban bejelentett, júliustól elérhető támogatott lakáshitelek az eddiginél jóval nagyobb körnek jelenthetnek segítséget. Az ingatlan.com és a money.hu összefoglalója szerint a kétgyermekesek lakásvásárlásához felhasználható 10 millió forintos kölcsön havi szinten 3 milliós megtakarítást hozhat az érintett családoknak a piaci konstrukciókhoz képest.

Az eddiginél szélesebb körben és pénzügyileg komolyabb segítséget kaphatnak a gyermeket vállaló vagy nevelő családok az új, jelenlegi információk szerint júliustól elérhető állami támogatások révén – derül ki az ingatlan.com és a teljes körű hitelügyintézéssel foglalkozó money.hu összefoglalójából, amely számszerűsítette, hogy egy-egy érintett család számára mekkora segítséget jelentenek az intézkedések a piaci alapú konstrukciókhoz képest.

Trencsán Erika, a money.hu (a korábbi Bankráció) hitelszakértője azt mondta, már sok részlet napvilágot látott a júliustól elérhető új támogatásokról, de pontosan csak a végleges jogszabályok ismeretében lehet elemezni az új támogatásokat. „Az biztosra vehető, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében elérhető lakáshitelre jogosult, két gyermeket nevelő, valamint a három vagy több gyermekes családok összesen több millió forinttal alacsonyabb összegből törleszthetik majd a hitelüket a piaci megoldásokhoz képest” – tette hozzá.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Mennyivel lehet jobb?

Az egyik legfontosabb lépés, hogy a jövőben a feltételeket teljesítő két gyermeket nevelő családok is kérhetik lakásvásárláshoz, lakásépítéshez a 10 millió forintos, végig fix törlesztőrészletű hitelt. A money.hu számításai szerint a 10 millió forintos kedvezményes lakáshitel havi törlesztése 20 éves futamidő esetén 55-56 ezer forint lehet. Összesen pedig 13,3 millió forintot kell visszafizetni. A bankok kínálatában február közepén az azonos paraméterekkel felvehető piaci alapú lakáshitel havi 69-85 ezer forintba kerül, a teljes visszafizetendő összeg pedig 16,5-20 millió forintra rúghat. Így legkevesebb 3-3,2 millió forinttal alacsonyabb kiadással számolhatnak a kedvezményes hitelt felvevők háztartások.

Ha eladod a lakásod, a harmincas korosztályt kell megcéloznod
Sokkal többen vásárolnának lakást hitelből: két és fél év alatt 42 százalékról 56 százalékra nőtt az arányuk. A lakáshitelpiac jövője szempontjából kedvező az is, hogy a harmincéves korosztályban a legmagasabb a lakásvásárlással kacérkodók aránya, és 41 százalékuk részben lakáshitelből oldaná meg ezt. A kutatás szerint a legtöbben Budapestre vagy a fővárosi agglomerációba mennének, a községek kevésbé vonzó célpontot jelentenek.

A három vagy több gyermeket nevelő családok maximum 15 millió forintos lakáshitelt igényelhetnek szintén végig fix és kedvezményes kamattal. Ez 83-84 ezer forintos törlesztést jelent havonta és összesen közel 20 millió forintot kell visszafizetni a hitelnyújtó banknak. A money.hu kalkulációi szerint piaci alapon a 15 milliós lakáshitel azonos feltételekkel banktól függően havonta 102–130 ezer forintos kiadást jelentene. A 20 év alatt pedig összesen több mint 25-30 millió forintot kell törleszteni a banknak. Tehát ebben az esetben akár több mint 5 millió forintra rúghat a csok-os lakáshitel előnye. A teljes visszafizetendő összeg ráadásul csökkenhet, ha az érintett családok újabb gyermekeket vállalnak. A második gyermek születésekor a lakáshitel-tartozásból 1 millió forintot vállal át az állam, a harmadiknál 4 millió forintot, és minden további gyermeknél újabb 1-1 millió forinttal csökken a tőketartozás összege.

Hol, mekkora önerő kell egy-egy lakáshoz?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője rávilágított arra is, hogy sok fiatal vagy gyerekvállalást tervező család számára a lakáshitelhez szükséges 20 százalékos önerő előteremtése jelenti a legnagyobb kihívást. A portál adatai szerint a február közepén a kínálati átlagárak alapján egy budapesti 50 négyzetméteres – 33,3 millió forintos – lakás esetében 6,6 millió forintos önerőre van szükség.

Mire kell nagyon odafigyelni hitelfelvételnél?
Az ingatlanpiac fellendülése és a viszonylag magas ingatlanárak következtében sok vevő bankhitel igénybevételével kívánja fedezni az ingatlanvásárlást. A hitel visszafizetése jelentős megterhelést is jelenthet a vásárlónak, ezért érdemes előtte alaposan tájékozódni. Mire érdemes figyelni hitelfelvételkor? Jogi szakértőnk segít!

Debrecenben több mint 4 millióval lehet belevágni, a 20 millió forintos lakás megvásárlásába. Győrben 3,7 millió forint, Szegeden pedig 3,4 millió forint saját tőkére van szükség az ottani 18,5 milliós, illetve 17 millió forintos 50 négyzetméteres lakóingatlanhoz. Balogh László hozzátette, a már több gyermeket nevelő családok helyzete azért könnyebb, mert sokuknak már van lakása, és annak az eladásából származó összeget önerőként be tudják forgatni a következő otthonuk megvásárlásába.

Támasz az érintetteknek

Trencsán Erika a lakáshitelekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a támogatások iránt érdeklődő családok számára a hitelszakértők komoly segítséget tudnak nyújtani a pontos feltételekről, a hitelfelvételhez kapcsolódó esetleges kiadásokról. Az állami támogatási rendszer bővítése az eddiginél sokkal több család számára nyújt lehetőséget a lakáshitel-felvételre, ugyanakkor nagyon fontos a tudatos döntés, mert a lakáshitel évtizedes elköteleződést jelent. Csak abban az esetben szabad ezzel a lehetőséggel élni, ha az érintett családban megvan a szükséges anyagi háttér ahhoz, hogy hosszú távon törleszteni tudják a hitelüket. A hitelszakértők abban is hathatós segítséget tudnak adni, hogy feltérképezzék az érintett háztartások mekkora havi kiadást vállalhatnak biztonságosan.