A német autógyártás miatt aggódnak a befektetők

2018. november 05. hétfő - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

A vártnál nagyobb mértékben, kétéves mélypontra romlott a befektetői hangulat az euróövezetben az amerikai kereskedelempolitikát és a német autógyártás jövőjét övező aggodalmak hatására.

A novemberre számított befektetői hangulatindex 8,8 pontra esett az októberi 11,4 pontról, miközben elemzők ennél enyhébb csökkenésre, 10,1 pontos értékre számítottak. Immár a harmadik egymást követő hónapban esett a hangulatindex, és 2016 októbere óta a legkisebb értéken áll.

2012 óta a leggyengébb érték

Csökkent a német befektetők bizalma Magyarországon
A magyarországi német társaságok jelenleg kevésbe optimisták a magyarországi gazdasági helyzetet illetően, mint fél évvel ezelőtt.

A mutató nulla fölötti értéke derűlátó, nulla alatti értéke borúlátó várakozásokat tükröz. Az index elemei közül a befektetői környezet aktuális állapotát számszerűsítő mutató 2017 áprilisa óta a legalacsonyabb szintre, 29,3 pontra mérséklődött az októberi 33 pontról. Az euróövezet következő hat hónapjára vonatkozó várakozások alindexe mínusz 8,3 pontról mínusz 9,8 pontra csökkent.

Manfred Hübner, a Sentix igazgatója több tényező együttes hatásának tudta be a mutatók csökkenését. Egyfelől olyan külső tényezők rontották a hangulatot, mint az amerikai elnök kereskedelempolitikájának az Európára gyakorolt kedvezőtlen hatásai. A németországi autóipar jövőjéről folyó viták, a bankszektor gyengesége és az olaszországi költségvetés körüli viták ugyancsak visszafogják a befektetők kedvét.

A Sentix németországi hangulatindexének értéke 4,4 ponttal, 15,6 pontra – 2016 februárja óta a legalacsonyabb szintre – esett novemberben, tükrözve a hesseni tartományi választásokat követő viharos belpolitikai fejleményeket. Az Egyesült Államokra vonatkozó befektetői hangulatindex 25,3 pontról 21,4 pontra mérséklődött. A kilátások megítélését tükröző mutató mínusz 9,5 pontról mínusz 12,5 pontra, 2012 júliusa óta a leggyengébb szintre, csökkent.