Közbeszerzés, korrupció: nem túl derűlátók a német vállalatok

2019. április 19. péntek - 12:12 / piacesprofit.hu
  •    

A Magyarországon működő német cégek jónak értékelik a jelenlegi üzleti helyzetet, de az idei évre nézve a tavalyinál jóval szerényebb bővülésre számítanak mind a nemzetgazdaság egészére, mind a saját üzletre nézve – a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara friss konjunktúra-felmérése szerint.

Az idei eredményekkel kapcsolatosan Dale A. Martin, a Kamara elnöke kijelentette, hogy a befektetők nagy többsége 2019 elején is alapvetően jónak értékeli saját vállalata, valamint a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét. „Ugyanakkor jelenleg sok olyan bizonytalansági tényező van a világgazdaságban, amely a jövőre nézve inkább nehezebb gazdasági körülményeket jelez előre” – mondta az elnök.

Dale A. Martin, a DUIHK elnöke DUIHK/Halász

Dale A. Martin, a DUIHK elnöke
DUIHK/Halász

A folyó évre vonatkozó várakozások többségében még optimisták, de már nem annyira, mint a tavalyi felmérésben, összegezte az ezzel kapcsolatos vállalati válaszokat Martin. Szerinte jó hír, hogy a kevésbé derűs gazdasági kilátások ellenére még mindig több vállalat tervez létszámbővítést és beruházás-növelést, mint leépítést vagy a fejlesztési kiadások csökkentését.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara konjunktúrajelentése is azt mutatja, hogy 2018. kiemelkedően eredményes éve volt a magyar gazdaságnak – emelte ki Varga Mihály pénzügyminiszter az elemzés ismertetésekor. A miniszter hozzátette: a felmérésben közölt vállalatvezetői vélemények is megerősítik, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően komoly előrelépés történt az adózás, a munkaerőpiaci szabályozás és a közigazgatási rendszer hatékonysága területén.

Maradnak a feszültségek a munkaerőpiacon

A felmérés részletes eredményeit bemutatva Dirk Wölfer, a Kamara kommunikációs osztályvezetője megállapította, hogy továbbra sem enyhültek a munkaerőpiaccal kapcsolatos vállalati kihívások.

A megkérdezett cégvezetők még mindig több, mint két harmada szerint nem kielégítő a szakképzett munkaerőhöz való hozzáférés, ez viszont nyomást gyakorol a munkaköltségekre is.

A vállalatok több, mint fele pedig a munkaerőhiány miatt kisebb-nagyobb fennakadásokat tapasztal a folyamatos termelésben, illetve szolgáltatási tevékenységben.

Kis lépésekben javul a gazdaságpolitika értékelése

Az üzleti és gazdaságpolitikai környezettel kapcsolatosan az idei felmérés szerint újabb kismértékű javulást mutatnak a vállalati értékelések számos kérdésben. A javulás mértéke az adózás terén volt a leglátványosabb az elmúlt néhány évben. Mind az adóterhelés, mind az adó-igazgatás tekintetében ma már nagyobb az „elégedett” válaszok aránya, mint az elégedetleneké, de a közigazgatás működése is javuló értékelést kapott, így mind a két területen ma már a régiós átlag fölött van a hazai elégedettség szintje.

A közbeszerzések átláthatósága, valamint a korrupció tekintetében viszont – minimális javulás ellenére – a vállalati vezetők továbbra sem tartják kielégítőnek a hazai helyzetet, itt Magyarország a térség többi országához viszonyítva is gyengén szerepel.

Magas marad az elkötelezettség Magyarország mellett

A gazdasági, valamint a gazdaságpolitikai feltételrendszer összefoglaló értékelésének tekinthetők azok a válaszok, amelyeket a vállalatvezetők arra a kérdésre adtak, hogy ma újra Magyarországot választanák-e beruházásuk helyszíneként. Idén a résztvevők 82 százaléka „igen”-nel felelt, ami alig marad el a tavalyi, 84 százalékos rekord-szinttől.

Van még feljebb?
Miközben tavaly csökkent a német nagyvállalatok jövedelme, vezetői abban az évben is többet kerestek, mint korábban.

Arra a kérdésre, hogy mennyire vonzóak a térség országai, mint befektetési helyszín, a magyarországi felmérésben Szlovákia kapta a legjobb értékelést, a második helyre pedig – csak minimális különbséggel – Magyarország került. A térség összes (15) országában végzett felmérések alapján a legvonzóbb célország idén először Észtország, a sokéves listavezető Csehország a másik helyre szorult. Magyarország egy lépcsőfokkal feljebb került, Romániával helyet cserélve visszakerült a 9. helyre a 20 országot felsoroló listán.