Hackertámadás cikkek


Milyen veszélyek leselkednek most a magyar cégekre?

Milyen veszélyek leselkednek most a magyar cégekre? 

A Sophos közzétette a legújabb Threat Reportot, amely a fenyegetettségi helyzetet mutatja be.
Egyre több a támadás: így vehetik fel a vállalatok a harcot a hackerekkel

Egyre több a támadás: így vehetik fel a vállalatok a harcot a hackerekkel 

Napjaink globális bizonytalanságában és a fokozott geopolitikai feszültségek közepette minden eddiginél jelentősebb a kiberbiztonság kérdésköre.
Kiderült, mitől rettegnek igazán a magyarok

Kiderült, mitől rettegnek igazán a magyarok  

Az emberek tíz legnagyobb félelme közül hat köthető a visszaélésekhez.
A háború kezdete óta Magyarországon is megnőtt az orosz kibertámadások száma

A háború kezdete óta Magyarországon is megnőtt az orosz kibertámadások száma 

ESET Research: Folytatják kibertámadásaikat az orosz hackercsoportok Ukrajna ellen.
Bankvezetők árulták el, milyen kockázatoktól tartanak

Bankvezetők árulták el, milyen kockázatoktól tartanak  

Az informatikai rendszerek sebezhetősége és az ügyfelek hitelképessége miatt aggódnak leginkább a pénzintézetek kockázatkezelői.
Okosabb támadások fenyegetik a képzetlen munkavállalókat

Okosabb támadások fenyegetik a képzetlen munkavállalókat 

Az idei évben is számos kibertámadás és e-mailes átverés vár mind a vállalatokra, mind pedig a lakossági internetezőkre.
Komoly veszélyben a cégek: ma már minden negyedik vállalatnak kárt okoz a kiberbűnözés

Komoly veszélyben a cégek: ma már minden negyedik vállalatnak kárt okoz a kiberbűnözés 

Az elmúlt három évben világszerte minden negyedik vállalatot ért legalább egy olyan információbiztonsági incidens, amely 1-20 millió dollár közötti kárt okozott a cégnek.
Még csak nem is tudják, de nagy veszélyben vannak a kkv-k

Még csak nem is tudják, de nagy veszélyben vannak a kkv-k 

A kkv-k több mint kétharmadát érte adatbiztonsági incidens az elmúlt évben.
Digitalizáció, távmunka - komoly veszélynek vannak kitéve a céges adatok

Digitalizáció, távmunka - komoly veszélynek vannak kitéve a céges adatok 

A kiberfenyegetések korát éljük, amikor minden szervezet folyamatosan veszélyben van. A közelmúltban például az amerikai T-Mobile-t, az NVIDIA-t és a Toyota egyik fontos beszállítóját is érte kibertámadás. Az IT-biztonságért felelős szakemberek munkája egyre összetettebbé válik, annyi esemény között kell megosztaniuk a figyelmüket.
A lehető legrosszabbkor: csalók támadtak a magyarok banki adataira

A lehető legrosszabbkor: csalók támadtak a magyarok banki adataira 

A jogelőd Budapest Bank MKB Bankba történő március 31-i beolvadása után megnőtt az egyesült bank ügyfelei ellen indított adathalász kísérletek száma, a csalók az egyesülésre hivatkozva próbálnak banki adatokat kicsalni az ügyfelekből – figyelmeztet a Magyar Bankholding.

Védtelenül állnak a következő online betöréssel szemben a cégek 

Idén még gyakoribbá váltak az internetes támadások, ennek ellenére a vállalatok nagy része nem fordít elég figyelmet a kibervédelemre – mutat rá az EY több mint 1000 informatikai vezető bevonásával készült nemzetközi kutatása. Minden harmadik döntéshozó szerint csupán idő kérdése, hogy cégük mikor válik egy súlyos online betörés áldozatává.

Akár a bankkártyánk adatai is bánhatják, ha nem vagyunk elég óvatosak 

Mindannyiunknak vannak online titkai, amiket nem szívesen osztunk meg másokkal. Van, amikor egy délután alatt végignézzük a Jóbarátok teljes harmadik évadát. Van, amikor már a negyedik pár cipőt rendeljük meg a hónapban. Néha hajnali 2-kor szurkolunk a kedvenc csapatunknak, és arra is volt már példa, hogy a „fifike93” jelszót állítottuk be minden fiókunkhoz – a sorozatnézéssel ellentétben ezt azonban nem neveznénk ártalmatlan hobbinak.

Soha nem látott ostrom alatt a vállalati informatika 

Valóságos rémálomba csöppentek a vállalati informatikusok az elmúlt hónapokban: a koronavírussal érkező krízishelyzetben az üzletmenet folytonosság és a kiberbiztonság is forró téma lett szinte minden iparágban, a sürgető elvárásoknak pedig szinte lehetetlen megfelelni. Eközben a cégek közel 80 százalékánál jelentősen megugrott tavasz óta a rosszindulatú kibertámadások száma, becslések szerint már minden 39. másodpercben találnak maguknak új célpontot hackerek. A tömeges távmunka és a sebtében bevezetett digitális platformok számtalan biztonsági rést kínálnak a furfangos csalók számára, akik válogatott fegyverekkel igyekeznek hasznot húzni a globális káoszból. Milyen új fenyegetésekre kell számítani és hogy érdemes védekezni ellenük?  

Kiberbűnözők célkeresztjébe kerültek a cégvezetők 

Az üzleti levelezéshez hozzáférő, azt manipuláló kiberbűnözők jelentik mostanság a legkomolyabb fenyegetést a vállalkozások számára. A BEC (Business Email Compromise) típusú kibertámadás során profi bűnözői csoportok általában e-mailes kommunikáción keresztül, olyan pénzügyi tranzakcióra veszik rá az áldozatokat, amelyek során az eredeti partner helyett a csalók bankszámlájára utalják az összeget. A BEC-típusú támadásokat nehéz felismerni, ám szigorú kontrollal és gyors reakcióval megelőzhető a baj. A Deloitte üzleti podcastsorozatának legújabb epizódjában kiberbiztonsági és jogi szempontból járták körül a jelenséget a meghívott szakértők.

Itt a toplista: a legdurvább céges bűncselekmények 

A vállalatok által tapasztalt bűncselekmények toplistájának élén az ügyfelek által elkövetett csalás szerepel 35 százalékos aránnyal, ami növekedést jelent a 2018-ban mért 29 százalékhoz képest. A vállalkozások szerint az összes bűncselekmény közül ez a terület és a kiberbűnözés okozza a legtöbb gondot – derül ki a PwC globális gazdasági bűnözésről készített kétévenkénti felmérésének aktuális kiadásából.

Hol fenyegeti a kkv-kat a legnagyobb kiberveszély? 

A közhiedelemmel ellentétben a kisvállalkozások abszolút nem suhannak radar alatt, nincs olyan, hogy egy hacker ne hajoljon le az apróért. Pláne, hogy ezek a célpontok sokkal könnyebben kizsebelhetők, mint a nagyvállalatok.

Alattomos csalók – most ezzel verik át a cégeket 

A koronavírus-járvány világszerte hatással van a vállalatok életére, és különösen nagy nyomást helyez a nemzetközi kereskedelmet folytató üzletágakra. Ezt természetesen a kiberbűnözök is tudják, és, ahogy a Kaspersky kutatói felfedezték, az elmúlt hetekben már aktívan használták is a témát a rosszindulatú programok – például hátsó kapuk és kémprogramok – terjesztéséhez.

Akármilyen kicsi vagy, a hackerek rád találnak 

Már csak néhány nap, és belelapozhat a Piac & Profit magazin legfrissebb számába! Mi lesz veled egészségügy?

Digitális biztonsági trendek idén: erre készítsd fel a cégedet 

A digitális biztonság területén számos jelentős változás ment végbe 2019-ben. A védelmi oldalon állók számára fontos megérteni ezeket a trendeket ahhoz, hogy számítani tudjanak a jövőben felbukkanó fenyegetésekre és hogy a legjobban felkészüljenek rájuk. A Sophos most bemutat néhány jelentősebb változást az elmúlt évből, mely a digitális biztonság területét érintette, és hatással lesz a 2020-as helyzetre is. Szóba kerülnek a zsarolóvírusok, az automatizált, aktív támadások, a gépi tanulás és a mobilokat, illetve a felhőket érintő biztonsági kockázatok.

A magyar cégek 60 százalékánál volt sikeres kibertámadás az elmúlt egy évben 

A magyar informatikai szakemberek 67 százaléka az ügyféladatok védelmét tartja a vállalatok előtt álló legkritikusabb kihívásnak.

Hónapokig nem vesszük észre, hogy feltörtek 

Tavaly átlagosan 3,62 millió dollárnyi kárt okoztak a kibertámadások, ráadásul az érintettek általában 99 nap elteltével veszik csak észre, hogy feltörték a rendszerüket.

Hackertámadás érte a német kormányt 

Sajtóértesülések szerint sikeres hackertámadás érte az eddig biztonságosnak hitt német kormányzati hálózatot. A bűnözők akár egy éven keresztül is felfedezetlenül tevékenykedhettek a Külügyminisztérium és talán a Védelmi Minisztérium gépein is.

57 millió ügyfél adatait lopták el az Ubertől 

Az Uber globális személyszállító vállalat csak kedden közölte, hogy tavaly 57 millió ügyfél adatait ellopták tőle hackerek.

Halloweeni kísértet az otthonunkban 

Ha otthonunkban vannak intelligens háztartási eszközök, mint például sütő, hűtő, mérőórák, riasztók, amelyek az interneten keresztül, távolról is elérhetőek, és képesek egymással akár önállóan is kommunikálni, ez esetben számos kockázatnak és veszélynek tesszük ki otthonunkat –állítja a Sophos legújabb Haunted House/kisértetlak tanulmánya.

A magyarok féltik autóikat a hackerektől 

A magyar autótulajdonosok 90 százaléka lehetségesnek tart egy autós hackertámadást, derül ki az NRC Kft. és az NNG Kft. közös kutatásából. A 18–59 éves lakosság több mint fele (55 százalék) szerint ráadásul a hackerek a jövőben még komolyabb veszélyt jelentenek majd az autósokra nézve.

Energiaszolgáltatókat vettek célba hackerek 

Energiaszolgáltatók megtámadását tervezi egy hackercsoport. A Dragonfly emberei "hátsó ajtók" segítségével hatolnak be a szolgáltatók számítógépes rendszerébe és a jelek szerint szabotázstól sem riadnának vissza.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Megdöbbentő állítás, a nyugdíjasok nem viszik a pénzt az államkasszából, hanem töltik azt

Megdöbbentő állítás, a nyugdíjasok nem viszik a pénzt az államkasszából, hanem töltik azt 

Mellbevágó adatok a magyar nyugdíjrendszerről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Felgyorsulhat az EU bővítési lendülete

Felgyorsulhat az EU bővítési lendülete  

Stabil növekedést jósol Közép- és Kelet-Európában az UniCredit.

Pénzszerzés

Nyitják a pénzcsapot: milliárdokat érő bejelentés érkezett

Nyitják a pénzcsapot: milliárdokat érő bejelentés érkezett 

Az Agrárminisztérium közzétette a végleges feltételeket: akár 5 milliárd forintig terjedhet a támogatás vállalkozásonként.

Adózás

Milliókat nyerhetnek a cégek, ha sietnek

Milliókat nyerhetnek a cégek, ha sietnek  

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságoknak.

Cégblog

Újabb nehézségekbe ütköztek a magyar családi cégek

Újabb nehézségekbe ütköztek a magyar családi cégek 

Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára.

Klímablog

Zöldül a Wizz Air

Zöldül a Wizz Air 

A Wizz Air az évtized végére járatainak 10 százalékát tervezi üzemeltetni fenntartható repülőgép-üzemanyaggal.

Gazdaság

Elsőre kecsegtetőnek tűnik az új felújítási támogatás, de vannak benne kockázatok

Elsőre kecsegtetőnek tűnik az új felújítási támogatás, de vannak benne kockázatok  

Mivel számol majd a bank és így nagy valószínűséggel milyen jövedelmet kell majd felmutatni a támogatott hitelhez?

Infokom

Szokatlan helyről érkezhet a környezetvédelem csodafegyvere?

Szokatlan helyről érkezhet a környezetvédelem csodafegyvere? 

Sokan aggódnak az MI környezetre gyakorolt káros hatásai miatt, de vajon tényleg csak veszélyt jelent?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo