hirdetés

Okosabb támadások fenyegetik a képzetlen munkavállalókat

Az idei évben is számos kibertámadás és e-mailes átverés vár mind a vállalatokra, mind pedig a lakossági internetezőkre. Célkeresztbe kerülnek az iPhone-tulajdonosok, terjednek a Zoom és Teams értekezletekre szóló hamis meghívók.

hirdetés

Andreas Lüning, a G DATA társalapítója szerint az IT-biztonság központi problémája ebben az évben is az marad, hogy a vállalatok és az állami szervezetek nem veszik komolyan a sebezhetőségekre vagy biztonsági kockázatokra vonatkozó figyelmeztetéseket. Alábecsülik a kibertámadás valós kockázatát, és reménykednek abban, hogy őket majd elkerüli a baj. Pedig Európában már elértük a digitalizációnak azt a fokát, hogy az információszolgáltatás biztonsága ugyanolyan egzisztenciális kérdés, mint az áram vagy a víz rendelkezésre állása.

A vállalatokon fokozódik a nyomás: az egyik oldalról a szakképzett informatikai munkaerő hiánya fenyegeti őket, a másik oldalról ‒ a G DATA felmérése szerint ‒ az a folyamat, hogy a képzett munkavállalók fele már nem szívesen dolgozik olyan cégben, ahol az IT-biztonság megközelítése túl laza, és ez szemponttá válik a munkahely kiválasztásánál. Ennek a helyzetnek egyik megoldása, hogy egyre több kis- és középvállalat vesz igénybe menedzselt biztonsági megoldásokat.

Aggasztó globális folyamatok

A jelenlegi geopolitikai helyzetre való tekintettel megnőtt a kibertámadásokon keresztül történő gazdasági kémkedés kockázata is. 2023-ban előfordulhat, hogy egyes államok szándékosan szabotáljanak egész gazdasági szektorokat vagy más országok ellátási láncait a helyzet destabilizálása érdekében. Egy jól előkészített akció hatalmas hatással lehet megtámadott ország gazdaságára.

A kiberbűnözők és hackercsoportok a támadások hatékonyságának javításán dolgoznak, egyre professzionálisabb eszközöket vetnek be, így a széles körben használt rendszerek új sérülékenységei különös kockázatot jelentenek. Egyetlen rés is elegendő lehet ahhoz, hogy a támadók egyszerre több száz vagy akár több ezer vállalatot is kompromittáljanak.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo