élelmiszerek áfakulcsa cikkek
Évtizedes hátrányba hoznak minket a különadók
A hazai élelmiszeripart az elmúlt három évben egyre növekvő mértékben terhelték a különféle extraadók. Összesen több mint 50 milliárd forintos többletköltséget okoztak az élelmiszeriparnak a különadók.
Áfacsökkentés: zöldségre-gyümölcsre is?
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet támogatja az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, ugyanakkor nem csak a sertéságazatra, hanem a zöldség-gyümölcstermesztésre is kiterjesztenék, ahol több áfa tűnik el, mint a sertés- és a tejágazatban összesen.
Áfacsökkentés: hát mégis?
Január 1-jétől a hús - ami főként a baromfi- és sertéshúst érinti - áfája 10 százalék alá csökkenhet a mostani 27 helyett. Ezzel kapcsolatosan az érintett tárcák jelenleg hatástanulmányokat végeznek.
Áfakulcs: és mégis mozog!
Ötszázalékos áfakulcs bevezetését javasolja a sertéságazatban a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a fordított áfa brüsszeli vétója után. A tárca javaslatáról folynak az egyeztetések a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM).
Áfacsökkentés: kéne de nem lesz?
Az alapvető élelmiszerekre vonatkozó, 27 százalékos áfakulcs mérséklését kérik a kormánytól a termelők, feldolgozók, a kereskedők, közgazdászok, akik szerint így csökkenhetne a feketegazdaság és nőhetne a fogyasztás is. Orbán Viktor viszont éppen ezzel ellenkezőleg nyilatkozott, egy újabb, 30 százalék fölötti áfakulcs bevezetését lebegtetve meg.
Így csökkenhetne az élelmiszerek ára
Az élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése ügyében a terméktanácsok a kormány döntését, és annak nyilvánosságra hozatalát sürgetik.