Mennyibe kerül a gyermekvállalás Magyarországon?

Nincs nagyobb öröm egy férfi és egy nő életében, mint amikor anyává és apává, egy családdá válnak. Az öröm mellett azonban a kiadásokkal is számolni kell. Nem csak a gyermek felnevelése jelent jelentős költségeket a pár életben, hanem már a gyermek tervezésekor is ki kell nyitni a pénztárcát. Még a legóvatosabb becslés szerint is elérheti az egymillió forintot a gyermekvállalás ára Magyarországon.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gyermekvállalás költségei minden családot tervező párnak fontos szempont lehet a döntéseik meghozatalában. Egy gyermek születése teljesen megváltoztatja a párok életét. Ez nem csak a szokásaik, cselekedeteik átalakulásában jelenik meg, hanem a gazdasági döntéseiket is más szempontok alapján határozzák meg. Érdemes időben elkezdeni készülni anyagilag is a gyermekvállalásra, de vigyázz, nem csak a közeljövőre érdemes gondolnod – hívta fel a figyelmet a Pénzügyi Tudakozó legfrissebb bejegyzése, amelyben arra vállalkoztak, hogy megbecsüljék a gyermekvállalás költségeit.

Vitaminok, vizsgálatok: a határ a csillagos ég

Ha szeretnéd felkészíteni a szervezetedet a várandósság időszakára, vagy megkönnyíteni a fogantatást, érdemes lehet terhességi vitaminokat szedni. Ha nem csak a leendő gyermeked számára szükséges folsavat szednéd, hanem a saját tested vitaminszükségleteit is kielégítenéd, akkor szinte biztos, hogy több ezer forintot fogsz a gyógyszertárban hagyni havonta. A készítmények ára kb. 1600 forintnál kezdődik, de van, ami a 6000 forintot is meghaladja. Ez persze márkától és kiszereléstől is függhet.

Kép:Pixabay

A vitaminok mellett gondolnod kell a nőgyógyászati vizsgálatokra. A családalapítás előtt tanácsos kivizsgáltatnod magad, hogy kiderüljön, biztosan nincs semmi akadálya annak, hogy belevágjatok. Ezt lehet állami kórházban, rendelőben intézni, de amennyiben magánúton szeretnéd, akkor bizony 10-15.000 forintnál kezdődik egy vizsgálat ára, és a határ a „csillagos ég”.

A terhesség alatt az ultrahangos vizsgálatok elengedhetetlenek. Ez olyan vizsgálat, amit szintén intézhetsz ingyenesen, de magánrendelőben, magánkórházban, szintén minimum 8-10.000 forintos kiadást jelent. A 12.-14. hét körül (mindenképpen az első trimeszterben) ajánlott elvégeztetni a kombinált tesztet. Ezt erősen ajánlják az orvosok, ilyenkor a születendő baba komolyabb betegségeit próbálják meg kiszűrni, ami megközelítőleg 30.000 forintos kiadást jelent.

A 16. hét körül jön a következő ajánlott vizsgálat, mely szintén nem kötelező. Ez az integrált teszt, mely tulajdonképpen csupán két vérvizsgálatból áll. A vizsgálat ára szintén 30.000 forint körül mozog. A 18. hét körül következhet a második genetikai ultrahang. Ennél a vizsgálatnál kb. 10.000 forinttal kell számolnod. Érdemes magánrendelőben csináltatni, bár elég sok állami kórházban is van már megfelelő felszerelés.

Csak az apák 15 százaléka meg GYES-re
Az apák fele több időt töltene gyermekével az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának felmérése szerint, azonban még mindig kevés azok száma, akik az anyák helyett maradnak otthon GYES-en.
Ha a kisgyermek szívdobogására is kíváncsiak vagytok, akkor körülbelül még 15.000 forintot kell kifizetned a szívultrahangos vizsgálat díjára. Mindezek mellet még végezhetőek más vizsgálatok is. Ilyen a kontingens-szűrés vagy a szekvencia-szűrés, bár ezek költsége már sokkal jelentősebb, hiszen az utóbbi ára 40 ezer forint fölé tehető.

A gyermekvállalás költségei a szüléskor

További költségek merülhetnek fel, ha a szüléssel kapcsolatban speciális igényeid vannak. Vannak olyan magánkórházak, ahol maga a gyermek világra hozatala több, mint 500.000 forint kiadást jelenthet.

Persze, ha az igényeid nem rúgnak ennyire magasra, akkor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár teljes egészében fedezi a költségeket. Sajnos ma már azonban ez sem feltétlenül tekinthető ingyenesnek. Következik a hálálkodás. A szülők egy kisebb-nagyobb összeggel megköszönik a munkájukat a szülőorvosnak, a szülésznőnek, esetleg a nővérkéknek. Ez orvosonként és kórházanként is eltérő lehet, hogy hol, mikor és mennyit „tesznek” a borítékba.

Van kiút a magyar egészségügyből?
A magánellátásra járók gyakorlatilag kétszer fizetnek az orvosi ellátásért – a tb-t nekik is fizetniük kell –, mégis egyre nagyobb részben lép az állami ellátás helyébe a fizetős magánegészségügy. A jelenlegi rendszer átalakítása elkerülhetetlen, mert az orvoshiány miatt kórházak, osztályok léte forog kockán.
A Pénzügyi Tudakozó nem hivatalos forrásokból származó információi szerint: átlagosan 30-60.000 forintot szoktak adni a szülőorvoknak, de nem ritka a 100.000 forint feletti összeg sem. A szülésznőnek kb. fele annyit adnak, ami körülbelül 15-30.000 forint. Arról, hogy az adott orvosnál „mennyibe kerül a szülés”, általában az anyukák a vizsgálatokra várakozva szoktak tájékozódni egymás között.

Az első hetek

A szülés költségei mellett a baba első heteihez elengedhetetlen dolgok költségeivel is mindenféleképpen kalkulálnod kell. Ezt a csomagot érdemes még a baba érkezése előtt megvásárolni, mivel utána azonnal szükség lesz rá.

Ilyen lehet a babakocsi, aminek ára körülbelül 70.000 forint körül mozog. Persze vannak olcsóbbak és sokkal drágábbak is, de ha nem szeretnél kiadni 150-200.000 forintot egy babakocsira, mégis szeretnél olyan minőségűt vásárolni, érdemes szétnézni az adok-veszek, baba-mama csoportokban. Vannak teljesen újszerű babakocsik, szinte fele annyiért, mintha újonnan vennéd.

A babakocsi mellett biztosan szükségetek lesz, kiságyra, kiskádra, körömollóra, pelenkázóra, törlőkendőkre, krémekre, pelenkára. Együttesen ezek is nagyobb kiadást jelenthetnek a szülők számára. Általában az orvosok a gyermeket és az anyát egy csomag recepttel indítják útjára a kórházból. Ezekben a legszükségesebb fürdetők, krémek vannak benne, amiknek ára együttesen kb. 15.000 forintra tehetőek. Az anyának szüksége lehet tejserkentő teára, melynek ára kb. 700-800 forint dobozonként, az újszülöttnek pedig tápszerre. Ezeket az orvos írja fel, ha szükséges, s kilónkénti árát 2500-5000 forint közé lehet belőni.

Ezekre az adókedvezményekre számíthatnak a családok
Érdekes adatsort tett közzé a KSH a magyar lakosság és háztartások összetételének megoszlásáról a 2016. évi mikrocenzus eredményei alapján. A magyar lakosságban az egyedülállóak aránya a teljes népességben 12,7 százalék, míg a családban – ideértve az élettársakat is – élők aránya 87,3 százalékos.
Az említett költségek mellett ne felejtsd el, hogy rengeteg ügyet is el kell intézned, így az oda való utazás is költséget jelenthet a család számára. Ilyen ügy a személyi-szám, TB-szám, születési anyakönyvi kivonat, és még sorolhatnánk. Ezekről a kiadásokról érdemes házi költségvetést készítened.

A gyermek jövőjére is érdemes gondolni. Akár kisebb, akár nagyobb összeget elkezdhetsz neki félretenni. Vannak különböző szabadon felhasználható gyermekcélú megtakarítások, de vigyázz, sokszor ezeknek rettenetesen magas a költségük, így nem éri meg!  Más szabadon felhasználható megtakarítások mellett létezik a Babakötvény is. Ez egy viszonylag kötöttebb megtakarítási forma volt, ma már azonban ezt is szabadon felhasználhatja a gyermek a 18. életévét betöltve. Állami támogatás is jár rá, ami évi 10% a befizetéseidre, de maximum 6.000 forint. Az állam egy életkezdési támogatással is segíti a kisgyermekeket, melynek összege egyszeri 42.500 Ft. (Fontos tudni, hogy a gyermekek nevére szóló a konstrukciók is kezelési költséggel járhatnak!)

Későbbi kiadások…

Fontos tudni, hogy a babákkal együtt nőnek a kiadások, a gyermekvállalás költségei is. A pelenka az első időszakban kb. 10-25.000 forint havi kiadást jelenthet. Ez a függ a márkától és a pelenka fazonjától is. A pelenkázáshoz, fürdetéshez szükséges babapiperék plusz 5.000 forint kiadást jelentenek havonta.

Ahogy nő a baba, úgy újabb és újabb ruhákat kell vásárolnod, mivel szinte csak pár hónap, és már ki is növi az adott rugdalózót. A babaruhákat is érdemes megnézni olyan oldalakon, ahol más anyukák adják el – sőt most már gyakran cserélgetik - a már kinőtt gyermekruhákat. Ma már nem ciki turkálóban sem megnézni, van-e esetleg pár szép babaruha darab. Később egyébként te is felteheted az kinőtt ruhákat, pelenkázót, babakocsit adok-veszek oldalakra, így valamelyest csökkentheted a kiadásaidat is.

Persze később jönnek a babajátékok, majd a bölcsődei, óvodai és iskolai kiadások. Az intézményi étkeztetés, öltöztetés ebben az időszakban is költséges lehet. A bébiszitterről még nem is beszéltünk, persze nem mindenki teheti meg, hogy bébiszittert fogadjon. A nagyszülők legalább annyira jó bébiszitterek lehetnek.

A cikk teljes terjedelemben a Pénzügyi Tudakozó oldalán olvasható!

Mi kell a demográfiai fordulathoz?
Az elmúlt hónapokban többször elhangzott, hogy demográfiai fókuszú kormányzás várható. A politika középpontjában a gyerekvállalás ösztönzése, a népességfogyás megállítása lesz. A probléma valóban égető: Magyarországon a világon egyik leggyorsabb a népesség természetes fogyása, termékenységi rátánk (vagyis az egy szülőképes korú nőre jutó gyermekek száma) 1,4, ami aligha lesz képes arra, hogy kompenzálja a társadalom elöregedését.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo