Karrier-receptek: minden sikeres üzletembernek más a titka

Ismerjük a neveiket. Branson, Zuckerberg, Huffington, Buffett, Jobs, Rowling. Márkanevek, húzónevek. Céges sikersztorijaik révén. Hogyan lettek sikeresek? Milyen módszereket alkalmaztak a vagyon és hírnév felé vezető úton, hogy elérjék a kitűzött céljaikat? Mindenki másra esküszik.

Vannak közhelyes tanácsok. "Kövesd a szenvedélyed!" "Adj bele apait-anyait, teljesíts 110 %-on!" "Légy hű önmagadhoz." De ezek túl általánosak. Aztán vannak a rendhagyó tanácsok. "Pihenj, ne hajtsd túl magad!" A Business Insider összegyűjtött egy csokorravalót világhírű mogulok inspiráló karriertanácsaiból.

Richard Branson Virgin

Bransont anyukája tanította meg arra az alapelvre, amit máig követ: sose nézzünk vissza sajnálva azt, mit tettünk. Ne keseregjünk azon, hogy mit csinálhattunk volna másként.

Az az energia, amit a múlton való rágódásra fecsérlünk, hasznosabb lenne valami új dolog megvalósítására fordítani.

Branson az akadályokat, a nehézségeket és a bukásokat is mindig leckének tekinti, amikből tanult. Aztán mindig túl kell lépni rajtuk, és belekezdeni a következő projektbe.

Richard Branson
Kép:Wikimedia

Tony Robbins

A karizmatikus karrierguru és konferenciaelőadó karrierje sokáig sehova sem haladt, pedig rengeteg energiát és hosszú munkaórákat fektetett bele. Mentora, Jim Rohn, aki ugyancsak karrierguru volt, nyitotta fel Robbins szemét, mi az előbbre jutás titka.

"Tony, túlságosan egy dologra fókuszálsz: azt várod, minden hamar teljesüljön. Az értéked a piacon azon képességedtől függ, hogy több értéket tudsz-e kínálni, mint bárki más. Ha megtalálod a módját, hogy többet tegyél másokért a cégedben, az alkalmazottaidért, az ügyfeleidért, mint bárki más, akkor a tehetséged kivívja majd a helyét a világban. De ehhez az kell, hogy felépítsd a képességeidet."

Sheryl Sandberg Facebook

Legyen egy hosszútávú tervünk arról, hogy mit akarunk elérni az életben, absztrakt célokkal, álmokkal, de közben ne felejtkezzünk meg a gyakorlati síkról sem: mindig rendelkezzünk egy olyan akciótervvel, ami a következő 18 hónapra szól és konkrét lépéseket tartalmaz.

Sheryl Sandberg fotó: Jolanda Flubacher/wikipedia

Warren Buffett Berkshire Hathaway

2010-ben megkérdezték Buffettet, hogy mi volt a legjobb tanács, amit valaha kapott. Thomas Murphy-t idézte, cége igazgatótanácsának egyik tagját, aki így szólt hozzá régen: "Sose felejtsd el Warren, hogy holnap is el lehet mondani valakinek, hogy menjen a fenébe. Ezzel nem adjuk fel a jogot, hogy beolvassunk neki. De ma fogjuk be a szánkat, és nézzük meg holnap, hogy még mindig így érezünk-e." Az önfegyelem tehát kulcsfontosságú.

Cége éves közgyűlésén 2015-ben egy hetedik osztályos fiú kérdésére Buffett azt válaszolta, a kulcs ahhoz, hogy az ember barátokra tegyen szert és jól kijöjjön a kollégáival, az hogy próbálja magáévá tenni azoknak a tulajdonságait, akiket nagyra becsül.

Warren Buffett: nemcsak befektetni tud, muzsikálni is.
(fotó: thetaxhaven/flickr)

Bill Gates Microsoft, Bill and Melinda Gates Foundation

2009-ben azt mondta a CNBC-nek, hogy nagyra tartja Buffett élet- és üzletvitelét. "Ránézel a naptárára, és az nagyon egyszerű. Beszélgetsz vele egy cégről, amit ő vonzónak talál, tud róla néhány alapvető számot és tényt. Ha nem válik túl komplikálttá a dolog, akkor úgy érzi, hogy érdemes befektetnie. Azokat a dolgokat választja, amire modellje van, olyan modell, ami prediktív, jóserejű, és működni fog hosszútávon. Tehát a képessége, hogy összefoglalja a dolgokat, hogy csak arra koncentráljon, ami számít, az alapok - ez egészen bámulatra méltó. Ez a zsenialitás egy sajátos formája."

Bill Gates
Kép:Flickr/TNS Sofres

J.K. Rowling Harry Potter Korunk talán legismertebb regényírója fontosnak tartja, hogy az emberek tisztában legyenek vele, életük és pályájuk során bizony sokszor fognak hibázni. "Nem hiszem, hogy eleget beszélnénk a hibákról", mondta az NBC műsorában. "Sokat segített volna nekem, ha valaki, aki elért már dolgokat, odajön hozzám, és azt mondja: "Kudarcokat fogsz átélni. Ez elkerülhetetlen. De az számít, hogy mit kezdesz a bukásaiddal." Rowling a Harvard University-n tartott beszédében felidézte, hogy amikor elkezdte írni az első Harry Potter-opuszt, éppen "tönkrement egy rendkívül rövid házasságom, munkanélküli voltam, egyedülálló szülő és olyan szegény, amilyen szegény lehet az ember a modernkori Angliában, ha nem számítjuk ide a hajléktalanokat. Bármilyen mércéjvel nézzük, én voltam a legnagyobb lúzer, akit ismertem." Nem szabad összeomlani a kudarc súlya alatt, újra el kell rugaszkodni és nekiveselkedni valamilyen új tevékenységnek, amivel bejöhetnek a számításaink. Ő nap mint nap bement egy kávéházba, és elkezdte írni a könyvét.

Mark Zuckerberg Facebook

Zuckerberg szerint ma már nem elég, hogy egy fiatal munkavállaló, aki éppen kilép a nagybetűs életbe, megpróbálja megtalálni azt a szakmát, aminél hivatástudata lehet, aminél úgy érezheti, hogy ad valamit a nagy világnak, olyasmit, amire más nem képes.

Merthogy a Facebook társalapítója szerint ma már minden fiatal erre törekszik. A Harvard University-n tartott beszédében azt hangsúlyozta, hogy olyan világot kell teremteniük a fiataloknak, amiben mindenkinek megvan a lehetősége rá, hogy megtalálja azt a hivatást, amiben küldetéstudat itatja át a személyiségét, a tetteit.

Ez azt jelenti, hogy ne csak a saját boldogulásunkkal legyünk elfoglalva, hanem a nagyobb egészet is szem előtt tartsuk.

1. "Tégy nagy(szerű) dolgokat, tök midnegy, hogy mennyire rizikósnak tűnik. A helyzet az, hogy bármibe kezdünk, a jövőben abból úgyis adódnak nehézségek. De emiatt nem futamodhatunk meg. A küldetéstudat az, ami igazi boldogságot ad."

2. "Ha már van pénzed, fordítsd azok megsegítésére, akik még azon vannak, hogy megtalálják a saját útjukat. Mert ha több ember képes megvalósítani az álmait, azzal mindenki előrébb lesz."

3. "Építsd egy közösséget. A legnagyobb lehetőségeink ma már globálisak. Mi lehetünk az a generáció, ami véget vet az éhínségnek, a népbetegségeknek. Egyetlen ország sem küzdhet a klímaváltozás ellen egymagában. A fejlődés azt feltételezi, hogy együtt dolgozunk, nem csak mint városok és államok, hanem mint egy globális közösség."

Steve Jobs Apple

Ő is hasonló gondolatokat pengetett, mint Zuckerberg. Nem sokkal halála előtt azt nyilatkozta: "Mindig arról beszélünk, hogy kövesd a szenvedélyed, de mi mindannyian része vagyunk a történelem áramlatának. Vissza kell adnunk valamit a történelemnek, valamit, ami segíti a közösségünket, az embereket, hogy aztán 20, 30 vagy 40 év múlva az emberek azt mondják majd, hogy ennek az embernek nemcsak egy szenvedélye volt, hanem fontosnak tartotta, hogy olyasmit hozzon létre, ami másoknak is a hasznára válhat."

Kép:Wikipedia

Suze Orman CNBC

Az amerikai tévécsatorna műsorvezetője úgy látja, ha valaki eljut egy bizonyos szintre a szakmájában, előbb-utóbb kivívja az irigyek rosszallását. Egyesek elkezdenek rá pikkelni. Akik szemében úgysem leszel képes semmi jót tenni.

Mások megalapozottabban, szakmai érvek mentén, de mégiscsak kritizálják. Orman tanácsa: fütyüljünk a kritikára. Csak visszatart.

A kutya ugat, a karaván halad.

Arianna Huffington The Huffington Post, Thrive Global

Huffington aggasztónak tartja, hogy a fiatalok túl keményen dolgoznak. Két végén égetik a gyertyát. "Túl sokáig működtünk annak a kollektív tévhitnek a hatása alatt, hogy a kiégés szükséges ahhoz, hogy elérjük a sikert."

Szerinte képesnek kell lenni feltöltődni, illetve megtanulni, hogyan tudjuk konzerválni, megőrizni energiáinkat és egyensúlyban tartani a kemény munkát az ellazulással.

Stewart Butterfield Flickr, Slack "Egyes emberek tudják már egészen fiatal kortól, hogy mit akarnak csinálni, de ennek az esélye az elég kicsi", vallja Butterfield. A többség még a pályája kezdetén sem feltétlenül biztos benne, hogy mit akar kezdeni az életével. Butterfield szerint az emberek huszas éveik első felében a legambíciózusabbak, mert bizonyítani akarnak. Majd szétveti őket a tettvágy. Nagyon komolyak és azt akarják érezi, hogy már korán elértek valamit, ahelyett, hogy csak próbálnák megtalálni, mibe fogjanak. Ezért kísérletező attitűd felé próbálom nyomni őket." Mert abban a korban vannak, amikor az elszántságukkal, a dinamizmusukkal sok mindent ki tudnak még próbálni.

Dr. Phil McGraw Dr Phil A nevezetes amerikai tévéműsor sztárja egy alapelvet tart fontosnak a munkájában. Bármilyen szektorban, bármilyen pozícióban legyünk is, mielőtt bármilyen munkát elküldenénk, benyújtanánk, gondoljuk át, hogy

vajon azok, akik csak ezt látják belőlünk, csak ez alapján tudnak megítélni minket, azoknak jószívvel nyújtjuk-e át azt, amit alkottunk.
Kvalitást, szakmai minőséget nyújtunk-e azzal a bizonyos munkával.

Ez a fajta igényesség persze a maximalizmus, a perfekcionizmus mércéje.

Dr, Phil McGraw
(fotó: Flickr/House Committee on Education)

Brian Chesky Airbnb

"Bármilyen hivatást választasz, feltételezd azt, hogy irtózatos bukás lesz belőle. Ilyen módon nem a sikerre, a pénzre és a sikeres karrierre alapozva hozol döntéseket. Csak az alapján döntesz, hogy szereted-e azt, amit csinálsz."

Brian Chesky
(fotó: Flickr/Ken Yeung)

Diane von Furstenberg Diane von Furstenberg

A neves amerikai divattervező szerint elengedhetetlen, hogy realisták legyünk a képességeinket illetően. "Ahhoz, hogy bízz magadban, kapcsolatot kell kialakítanod önmagaddal. Ahhoz, hogy kapcsolatban legyél önmagaddal, keménynek kell lenned magadhoz és nem szabad tévképzetekbe ringatnod magad."

Rick Goings Tupperware Brands

A háztartási berendezéseket árusító cég vezetőjének alapelve, hogy mindenkivel kedvesnek kell lenni. Ezért amikor az állásinterjú után elmegy a jelentkező, mindig megkérdezi a recepcióst, a titkárnőt, az asszisztenst, hogy az illető hogyan viselkedett velük. Ha valaki csak felfelé nyal, de az alsóbb szinten lévő munkavállalókat nem becsüli meg emberi mivoltukban, annak nincs helye a cégnél.

Forrás: World Economic Forum

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo