Jeleket látunk... a siker 8 jelét

Gyakran kapcsoljuk a siker fogalmát a karrierhez vagy a pénzügyekhez, ám ez annál sokkal több. Hogy számunkra mi, azt magunk határozzuk meg, de van néhány jel, hogy jó úton járunk a majdani siker felé. Ha pedig még nem igazak ránk az alábbiak, máris elkezdhetünk dolgozni e készségek fejlesztésén.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tenni akar

A sikeres emberek többnyire szeretik a feladatokat azonnal megoldani, akció orientáltak. Nem félnek hibázni az út során, mert semmi nem veheti el figyelmüket a végső fókuszról. Igazi vezetők, akik szeretik vállalni a felelősséget és kezükbe venni a dolgokat. Az én utam, az én pályám, gondolják, ami sokak szemében visszás lehet, de ez sem tántorítja el őket. Olykor talán túlságosan is makacsok és a türelem fogalmát sem nagyon ismerik.

Tanulni akar

A sikeres emberek egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy nyitottak mindenkire és mindenre. Folyamatosan tanulni akarnak, és minél többet tanulnak, annál inkább rájönnek, hogy milyen keveset tudnak még mindig. Ez a gondolkodásmód sarkallja őket arra, hogy kihasználják az összes szembe jövő lehetőséget. Mindig nyitottak az új ötletekre, az új gondolkodásmódra. Állandóan újabb kihívást keresnek. (Van, aki szerint akár 20 óra alatt meg lehet tanulni bármit.)

Hogyan tűzzünk ki megvalósítható célokat?

Nagyon sokat segít, ha egy jól körülhatárolt cél lebeg a szemünk előtt, egy olyan, ami elég vonzó és inspiráló ahhoz, hogy szinte húz magához. Milyen is a SMART cél?

S- specifikus, azaz az egyénre szabott, M – mérhető, mindent lehet mérni, ha már minden kötél szakad, akkor egy 1-10 skálán bejelöljük a jelent és a vágyott célt, A – attraktív, elég vonzó legyen, olyan, ami valóban fontos számunkra, R – reális, elérhető, a valóság keretein belül mozogjon, T – tervezhető, időben behatárolható, határidővel rendelkező.

Képes célokat kitűzni

A legtöbben azt hiszik, célokat kitűzni azt jelenti, hogy elgondolkodunk rajta, hogy nagyjából mit is akarunk 5 év múlva. Nem igazán. A sikeres emberek bár vannak hosszú távú terveik, tudják, hogy a legalább ennyire fontosak a napi, megvalósítható célok is. Tudomásul veszik, hogy a hosszú távú célon kell tartani a szemüket, de a kis, napi célocskák megléte, megugrása segít elérni a végső kitűzött eredményt.

Nem köti gúzsba a kudarc és a múlt

A sikeres emberek tudomásul veszik, hogy ami történt megtörtént és nem rágódnak sokáig a múlton, hiszen változtatni már nem lehet rajta. Ehelyett arra koncentrálnak, ami hasznos lehet a jövőben, és ezt az eszközt viszik tovább magukkal. Nem pazarolják az idejüket a múlton merengésre, elfogadják, hogy a jelen fontosabb lépcső a jövőhöz vezető úton. Nincs „mi lett volna ha” kezdetű mondatuk. Tudják, hogy ha a múltban ragadnak, a jelenüket és a jövőjüket veszélyeztetik. Rugalmasak és elfogadják a változásokat. Mindig készen állnak az ismeretlen helyzetekre.

Kép:Pexels

Képes kivárni a nagyobb jutalmat

Ha tenni kell valamit, azok, akik sikerre vannak ítélve általában türelmetlenek, ugyanakkor megvan az a képességük is, hogy kivárják az igazán nagy jutalmat a kemény munkájukért. Tudják, hogy mire képesek, mit akarnak, és el tudják kerülni az impulzív döntéseket. A híres mályvacukor tesztben tipikusan a kisebbséghez tartoznak: ha választhatnak, hogy most kapnak egy cukrot, vagy húsz perc múlva kettőt, egyértelműen az utóbbi mellett döntenek. Ez a képesség a „kielégülés késletetésére” az élet minden területén hasznos, akár pénzügyekről, akár karrierről, kapcsolatokról vagy éppen az egészségről van szó. Segít ellenállni a kísértéseknek, hogy csak a végső célra fókuszáljunk.

Nem ciki újrakezdeni!
Negatív felhang kapcsolódik a magyar közgondolkodásban az újrakezdés fogalmához, mivel korábbi kudarcot feltételez. Pedig az elakadások felismerése a sikernek tulajdonképpen feltétele.
Dolgozik az erősségein

„A sikeres emberek maximalizálják az erősségeiket és minimalizálják a gyengeségeiket. Világosan tudják, hogy miben jók.” - mondja Alan Stein.

Az erősségeiket a siker alapköveiként használják, támaszkodnak a készségeikre, arra, amiben már jártasak. Ugyanakkor teljesen tisztában vannak a hiányosságaikkal, tudják, hogy nem tudnak mindent maguk megoldani, és örömmel támaszkodnak olyanokra, akiknek pont azok a készségeik erősek, amelyek nekik gyengék. Mernek segítséget kérni, ha szükséges, vagy számukra túl nehéz egy feladat.

Ambiciózus

A sikeres emberek tisztán látják magukat a dobogó legfelső fokán akkor is, ha még nem értek oda. Minden reggel ébredéskor azzal a tudattal kelnek ki az ágyból, hogy bármi is történik aznap, hasznukra tudják fordítani, kezelni tudják, mert tisztán látják a célt és azt, hogy hosszú és kemény munka után, de el fogják érni azt. A végső sikeres cél érdekében bármit megtesznek, bármilyen akadályt legyőznek. Ha nem ma, akkor holnap.

Szenvedélye a fejlődés

A sikeres emberekben mély vágy és sóvárgás van az iránt, hogy mindig jobbak és jobbak legyenek. Egyáltalán nem ülnek a babérjaikon, sokszor túl kemények magukkal szemben, állandóan változtatni és javítani akarnak. Soha nem elégedettek és ők saját maguk legnagyobb kritikusai.

A pontok legtöbbje igaz önre? Az üveggömbünk sikeres utat mutat...

Osztrozics Dóra - Timár Gigi

Forrás: Lifehack.org

Véleményvezér

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo