hirdetés

Hirtelen nagyon sok magyart vettek fel a sógoroknál

Májusban az Ausztriában dolgozó magyarok száma már erősen megközelítette a válság előtti csúcsokat és a tavaly nyári szinttől csak pár száz fővel maradt el.
hirdetés

Jelentős mértékben, 6874 fővel nőtt májusban az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma, ekkora növekedésre utoljára közel egy évvel ezelőtt, tavaly júniusban volt példa. Év/év alapon, vagyis 12 hónap alatt még nagyobb a változás, 14 449 fővel bővült a magyarok létszáma, amire valószínűleg még soha nem volt példa az adatok közzététele, 2012 óta.

Természetesen ez annak is köszönhető, hogy alacsony volt a bázis, 2020 tavaszán a vírus első hulláma miatt nagyon sok embert elküldtek. Az akkori mélypontokhoz képest kiugró most a növekedés. De abszolút értékben is meglehetősen magas a magyar dolgozók létszáma, 98 374 fő, amire utoljára szeptemberben volt példa.

Ráadásul ez már csak pár ezer fővel magasabb a 2020 februárjában és 2019 júliusában elért, 101 ezer fő fölötti történelmi csúcsoknál. Vagyis ezzel kevés híján helyre is állt a koronavírus-válság előtti, 2020 eleji állapot. Mivel még nincs is májusban főszezon az idegenforgalomban sem Ausztriában, sem másutt Európában, nagyon könnyen lehetséges, hogy ez a nyár nem csak a korábbi szint elérését hozza, hanem még új történelmi rekord is születik majd.

Ausztriában télen és nyáron is van egy-egy idegenforgalmi szezon, ekkor a turizmus és kisebb mértékben az építőipar, mezőgazdaság munkaerő-szükséglete miatt mindig megugrott a múltban a magyarok foglalkoztatása. Az úgynevezett második és harmadik hullám miatt azonban ez év elején az emelkedés elmaradt, ami a grafikonokon is megfigyelhető.

Rengeteg külföldi kapott munkát

Ami az egész osztrák gazdaságot illeti, az összes foglalkoztatott száma is több mint 50 ezer fővel nőtt egy hónap alatt és 166 ezer fővel egy év alatt. (Lásd a táblázatot is a cikk végén.) Az utóbbi egy évben a létszámuk 4,6 százalékkal bővült, a külföldieké azonban 13 és fél százalékkal, míg az osztrák állampolgároké csak 2,3-el.

(A teljes cikk a Privátbankár.hu oldalán olvasható.)

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo