Három jellegzetes magyar háziasszony típus van

A magyar háziasszonyok többsége ügyesen zsonglőrködik az idővel, így hetente legalább négyszer készít vacsorát, nyitott az új trendekre, hiszen ügyel családja egészségére - derült ki a Nestlé Életmód Központ online felméréséből. A válaszadók közel 80 százaléka törekszik arra, hogy saját főztje kerüljön az asztalra, köszönhetően azonban a praktikus, félkész konyhai termékek használatának, esténként kevesebb, mint egy órát tölt el a konyhában.

Korunk háziasszonyainak az otthoni teendők mellett általában egy teljes állással is meg kell birkózniuk, így egyre kevesebb idő jut a főzésre, a családra és saját magukra. 2010 márciusában a Nestlé Életmód Központ online felmérést végzett, amelyben azt vizsgálta, hogyan birkóznak meg a nők az időhiánnyal, hétköznap mennyire fontos, hogy egészséges és tápláló vacsorát készítsenek családjuk számára, valamint azt, hogy erre mennyi idejük és energiájuk jut. A kérdőívet összesen 4021-en töltötték ki, háromnegyedük családanya.

„A felmérés izgalmas eredményeket hozott: kiderült, hogy alapvetően három jellegzetes háziasszony típust különböztethetünk meg, az Ennivaló Managereket, a Konymhatündéreket és a Hagyományőrzőket" - számolt be Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé Életmód Központ dietetikus szakértője.

A típusok

A válaszadók 60 százalékának nagyon fontos, hogy finom vacsora kerüljön az asztalra, a megkérdezettek több mint négyötöde hetente legalább négy estéjét tölti főzéssel. A háziasszonyok többsége azonban igyekszik ezt egy órán belül megoldani annak érdekében, hogy több idő maradjon a családra. Tízből nyolcan a praktikus, félkész konyhai termékek használatával készítik el a hétköznapi vacsorákat, ami így lényegesen gyorsabban készül el, de mégis a saját főztjük kerül az asztalra. Ők azok, akik munka után Ennivaló Managerré változnak, az erőforrásaikat a legoptimálisabban felhasználva „menedzselik" a család mindennapjait.

A háziasszonyok csupán egyötödének jut hétköznap esténként másfél órája a vacsora elkészítésére. Kevesen vannak olyan Konyhatündérek, akiknek mindennél fontosabb az, hogy különleges étel kerüljön a család asztalára, ők teszik ki a megkérdezettek 6 százalékát.

A válaszadók közel fele rendszeresen keres új fogásokat és tippeket online portálokon és életmód magazinokban, 36 százalékuk szívesen csereberél recepteket barátnőkkel. A Hagyományőrzők azonban, akik a válaszadók egyötödét teszik ki, ragaszkodnak a megszokott ízekhez, legfeljebb anyósuk tanácsára változtatnak bevett szokásaikon.

A megkérdezettek csupán 5 százaléka elégedett maximálisan a családban betöltött szervezői képességeivel. Ugyanakkor közel 80 százaléknyi Ennivaló Manager úgy érzi, jól helytáll a mindennapokban, s bár szívesen szánna egy picivel több időt saját magára, a legfontosabb mégis az, hogy családja minél többször ízletes vacsorát kapjon.

Véleményvezér

Elképesztő nagyságú adófizetői pénzt kapott Áder János alapítványa

Elképesztő nagyságú adófizetői pénzt kapott Áder János alapítványa 

A Fidesz politikusai nem tudják ott hagyni az állami zsíros bödönt.
Mészáros Lőrinc és neje hatalmas luxusba fojtotta a magyar fanyalgók miatt érzett bánatát

Mészáros Lőrinc és neje hatalmas luxusba fojtotta a magyar fanyalgók miatt érzett bánatát 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ismét utolérte a Mészáros házaspárt.
Újabb eseményt szervez Karácsony Gergely

Újabb eseményt szervez Karácsony Gergely 

Nem nyugszik a főpolgármester.
Nincs neurológiai betegsége Orbán Viktornak

Nincs neurológiai betegsége Orbán Viktornak 

Nyelvi botlás lehetett csak.
Lázár János hatalmas öngólja, a betiltott vonatinfó helyére egyre újabb verziók születnek

Lázár János hatalmas öngólja, a betiltott vonatinfó helyére egyre újabb verziók születnek 

A betiltás a digitális világban immár mulatság tárgya.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo