Hányan vannak, akiknek tényleg vigyázniuk kell a tejjel?

Az élelmiszer-allergiák előfordulása a világ különböző régióiban jelentősen eltérő lehet, amely gyakoriságát a globális és regionális életmódbeli, genetikai, valamint környezeti tényezők alakítják. Az élelmiszer-allergiák nemcsak a fejlett országokban, hanem a fejlődő régiókban is egyre nagyobb problémát jelentenek, és az ilyen típusú allergiás reakciók száma növekvő tendenciát mutat.

Az illúziók vége – a racionalitás kezdete –
úgy tűnik el az ESG, hogy velünk marad?

Klasszis Fenntarthatóság 2025 konferencia

2025. november 4., Budapest

Jelentkezzen most!

A laktózintolerancia előfordulása

A laktózintoleranciával küzdőkkel a világ minden pontján találkozhatunk, azonban az ebben szenvedő emberek száma, gyakorisága földrajzi helytől függően jelentős különbségeket mutat. A WHO (World Health Organization) adatai szerint a laktózintolerancia előfordulása a világ különböző régióiban rendkívüli mértékben eltérhet, például Ázsiában és Afrikában az előfordulás több mint 70 százalékra is emelkedhet, míg Európában, különösen Észak-Európában, ez az arány sokkal alacsonyabb, mindössze 5 százalék körüli.

Sokan nem tudják, hogy allergiások
Sokan nem tudják, hogy allergiások
Fotó: Depositphotos

A laktózintolerancia az enzimhiányos állapot következménye, amely miatt az egyének nem képesek megfelelően emészteni a tejcukrot (laktóz), ami puffadást, hasi fájdalmat, hasmenést és egyéb bélrendszeri tüneteket okozhat. Magyarországon a becslések szerint a lakosság 10-35 százaléka szenved laktózintoleranciától.

„A tejcukor-érzékenység a napi étrendünket sokkal kevésbé kell, hogy befolyásolja ma már, mint mondjuk a tejfehérje-allergia vagy akár a gluténérzékenység. Köszönhetően annak, hogy ma már szinte az összes tejterméknek könnyen beszerezhető a laktózmentes változata is, így a legtöbb bolt polcain külön jelölt helyen megtalálhatóak a tejcukor-mentes tejek, sajtok, tejfölök” – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, címzetes egyetemi tanár.

A tejfehérje-allergia előfordulása

A tejfehérje-allergia, amely az immunrendszer túlzott reakcióját váltja ki a tejfehérjékkel szemben, különösen a gyermekek körében gyakori, és a globálisan becslések alapján a gyermekek körében az előfordulás körülbelül 6 százalékra tehető. A felnőttek körében ez az arány alacsonyabb, mindössze 1-2 százalékos. A tünetek közé tartoznak a bélrendszeri panaszok, bőrkiütések, légzőszervi problémák és anafilaxiás reakciók is, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek. A WHO jelentése szerint az allergiás reakciók elkerülésére az érintett személyek számára a tej és tejtermékek teljes elkerülése javasolt, mivel a tejfehérje-allergia súlyos reakciókhoz vezethet. Magyarországon a tejfehérje-allergia előfordulásának aránya a gyermekek körében a világátlaggal megegyezően 6 százalékra tehető.

Véleményvezér

A Tisza párt nyerte a számháborút

A Tisza párt nyerte a számháborút 

Ki fizeti a masírozókat?
Provokatív légtérsértést követtek el az oroszok Litvánia felett

Provokatív légtérsértést követtek el az oroszok Litvánia felett 

Súlyos orosz légtérsértés történt Litvánia felett.
Orbán Viktor barátjához menekült Magyarország egyik legkeresettebb, körözött bűnözője

Orbán Viktor barátjához menekült Magyarország egyik legkeresettebb, körözött bűnözője 

Nagy kérdés, miként sikerülhetett elmenekülnie a magyar maffiafőnöknek?
Burgonya kilója 30 forintért

Burgonya kilója 30 forintért 

A politikusok kedvence lesz a krumpli, rég lehetett ilyen olcsón osztogatni.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo