Hányan vannak, akiknek tényleg vigyázniuk kell a tejjel?

Az élelmiszer-allergiák előfordulása a világ különböző régióiban jelentősen eltérő lehet, amely gyakoriságát a globális és regionális életmódbeli, genetikai, valamint környezeti tényezők alakítják. Az élelmiszer-allergiák nemcsak a fejlett országokban, hanem a fejlődő régiókban is egyre nagyobb problémát jelentenek, és az ilyen típusú allergiás reakciók száma növekvő tendenciát mutat.

Mi lesz az árrésstop vége?
Belebukhat valaki az MNB-alapítványi botrányba?
Mik lennének egy új kormány legfontosabb teendői?

Online Klasszis Klub élőben Csillag Istvánnal!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi gazdasági és közlekedési minisztert!

2025. június 25. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A laktózintolerancia előfordulása

A laktózintoleranciával küzdőkkel a világ minden pontján találkozhatunk, azonban az ebben szenvedő emberek száma, gyakorisága földrajzi helytől függően jelentős különbségeket mutat. A WHO (World Health Organization) adatai szerint a laktózintolerancia előfordulása a világ különböző régióiban rendkívüli mértékben eltérhet, például Ázsiában és Afrikában az előfordulás több mint 70 százalékra is emelkedhet, míg Európában, különösen Észak-Európában, ez az arány sokkal alacsonyabb, mindössze 5 százalék körüli.

Sokan nem tudják, hogy allergiások
Sokan nem tudják, hogy allergiások
Fotó: Depositphotos

A laktózintolerancia az enzimhiányos állapot következménye, amely miatt az egyének nem képesek megfelelően emészteni a tejcukrot (laktóz), ami puffadást, hasi fájdalmat, hasmenést és egyéb bélrendszeri tüneteket okozhat. Magyarországon a becslések szerint a lakosság 10-35 százaléka szenved laktózintoleranciától.

„A tejcukor-érzékenység a napi étrendünket sokkal kevésbé kell, hogy befolyásolja ma már, mint mondjuk a tejfehérje-allergia vagy akár a gluténérzékenység. Köszönhetően annak, hogy ma már szinte az összes tejterméknek könnyen beszerezhető a laktózmentes változata is, így a legtöbb bolt polcain külön jelölt helyen megtalálhatóak a tejcukor-mentes tejek, sajtok, tejfölök” – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, címzetes egyetemi tanár.

A tejfehérje-allergia előfordulása

A tejfehérje-allergia, amely az immunrendszer túlzott reakcióját váltja ki a tejfehérjékkel szemben, különösen a gyermekek körében gyakori, és a globálisan becslések alapján a gyermekek körében az előfordulás körülbelül 6 százalékra tehető. A felnőttek körében ez az arány alacsonyabb, mindössze 1-2 százalékos. A tünetek közé tartoznak a bélrendszeri panaszok, bőrkiütések, légzőszervi problémák és anafilaxiás reakciók is, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek. A WHO jelentése szerint az allergiás reakciók elkerülésére az érintett személyek számára a tej és tejtermékek teljes elkerülése javasolt, mivel a tejfehérje-allergia súlyos reakciókhoz vezethet. Magyarországon a tejfehérje-allergia előfordulásának aránya a gyermekek körében a világátlaggal megegyezően 6 százalékra tehető.

Véleményvezér

Újabb furfangot eszelt ki a kormány a szabad sajtó betiltására Hadházy Ákos szerint

Újabb furfangot eszelt ki a kormány a szabad sajtó betiltására Hadházy Ákos szerint 

Csökken a normativitása a magyar társadalomnak.
Enyveskezű lehet Orbán Viktor barátja, nyomozást indított az Európai Ügyészség

Enyveskezű lehet Orbán Viktor barátja, nyomozást indított az Európai Ügyészség 

Vége az Európai Unió elnéző magatartásának.
Nincs lejjebb, utolsók vagyunk Európában

Nincs lejjebb, utolsók vagyunk Európában 

Tragikusan teljesít az Orbán-kormány.
A meggy és a málna kétszer annyiba kerül, mint tavaly

A meggy és a málna kétszer annyiba kerül, mint tavaly 

Nem jön össze a kisebb infláció.
Itt a rezsicsökkentés ára, 15 ezren ivóvíz nélkül

Itt a rezsicsökkentés ára, 15 ezren ivóvíz nélkül 

Ma már nincs ingyen semmi, a rezsicsökkentés se.
Cserbenhagyta Orbán Viktort barátja

Cserbenhagyta Orbán Viktort barátja 

Most már Szlovákia is támogatja Ukrajna EU tagságát.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo