Földevés és mobilillat az étkezés jövője

Az étkezés megváltozása nem csak a szegény országok helyzete és a Föld népességének növekedése miatt zajlik forradalmi szinten. A fejlett világ élményekre éhes lakosai nyitottak minden újdonságra, amelyek olykor már az extremitás határát súrolják.

Miből lesz pénz a választási osztogatásra?
Mit okoz az árrésstop?
Mit kellene tenni a költségvetéssel?

Online Klasszis Klub élőben Békesi Lászlóval!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi pénzügyminisztert!

2025. június 11. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:sxc

Sci-fi Rózsaillat egy falásra A funkcionális élelmiszerek eredetileg az egészség megőrzését segítő adalékanyaggal rendelkező feldolgozott táplálékot jelentették, legújabban azonban már ennél sokkal bővebb lehet a funkciók listája. Egy lépésre vagyunk attól, hogy egy aprócska kockában kapjunk egy teljes ázsiai ízutazást. De lehetünk például rózsaillatúak akár hat órán keresztül, ha elszopogatunk egy cukorka át.

Természet közeli Együnk földet! A Ne Quittez Pas nevű tokiói étteremben földet is felszolgálnak – írja a Trendinspiráció. A séf, Toshio Tanabe egyszer megnyert egy szakácsversenyt az általa kifejlesztett földszósszal, azóta teljes menüt – a levestől a fagylaltig – kínál éttermében a szokatlan összetevővel a középpontban. Állítólag a föld Kanuma városának speciális fekete talajából származik, és ellenőrzik biztonságosságát és tisztaságát.

Legyünk akkorák, mint egy csirke?!
A tudósok a legkülönbözőbb módszerekkel küzdenek azért, hogy a folyamatosan és brutális mértékben növekvő emberiség számára elegendő és megfelelő minőségű étel legyen. Van, aki szerint rovarokra kellene áttérnie mindenkinek, ahogy a keleti kultúrákban megszokott, de folyamatban van az élő állat nélküli húsgyártás is. Arne Hendriks holland művész ennél eredetibb megoldást javasol: az emberiség károkozására a legjobb megoldás szerinte az lenne, ha csirkeméretűvé töpörödnénk össze. Hendriks a szintetikus biológia elve alapján próbálná ezt megoldani, de persze sok mindenre nincs válasza… Ezért is tartozik az úgynevezett spekulatív dizájn kategóriájába. A felvetés azonban, még ha csak átvitt értelemben vesszük is, elgondolkodtató…
Koktél, extrával Egy korty füst A koktélok se lesznek unalmasak, már idén sem. Trendszakértők szerint a korábban talán nem odaillőnek tekintett fűszerekkel (például metélőhagymával) készített jégkockák ebben az évben mindent visznek, és ez még csak a finomabb verzió. Számíthatunk akár füstízű jégre is – mondjuk, egy whiskeyben el is tudnánk képzelni.

App Ínycsiklandó illat mobilról Végre a sima rizsnek is steakillata lehet – valahogy így fordítható le a japán Scentee fejlesztőcég termékének szlogenje. Szükség van egy kiegészítő kütyüre, amit a telefonra illesztünk. Ezután már csak azt kell kiválasztani, hogy marhasteakre vagy épp sült krumplira vágyunk-e inkább, az applikáció máris adja a megfelelő illatot. Így még a sietve elfogyasztott munkahelyi szendvics is jobban esik állítólag.

Dizájn Mit, mivel Az egyszerű, ugyanakkor több érzékszervre ható ingerek iránti vágy inspirálta Jinhyun Jeon „A teríték mint érzéki inger” projektjét. Az evőeszközkészletet úgy alkotta meg, hogy sokkal többek legyenek az ételt a szájba juttató használati tárgynál. Színűk, formájuk, hőmérsékletük és állaguk révén maguk is az étkezés nyújtotta érzéki élmény aktív alakítói legyenek.

Véleményvezér

Bajban van a pápai kórház

Bajban van a pápai kórház 

A pápai egészségügyi ellátás megbillent.
Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje

Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje 

Van itt pénz emberek, nem mindenkinek ugyan, de akinek jut, az nem panaszkodhat.
Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is

Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is 

Fájdalmas, hogy még Bulgária is előbb vezeti be az eurót, mint Magyarország.
Görögországban két, háromszor olcsóbb a cseresznye és az eper

Görögországban két, háromszor olcsóbb a cseresznye és az eper 

Gigászi gyümölcsárak a piacokon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo