hirdetés

Elveszíti a munkahelyét aki beteg?

A betegek többsége nem mer beszélni betegségéről a munkahelyén, attól félnek, hogy ha fény derülne az állapotukra, elveszítenék munkájukat. Ez derült ki a Magyar SM Társaság által a betegek körében végzett, nem reprezentatív on-line kutatás eredményeiből.
hirdetés

Inkább nem beszélnek róla
Kép:FreeDigitalPhotos.net/imagerymajestic

A Szklerózis Multiplex az egyik leggyakoribb neurológiai rendellenesség, amely mintegy 8 ezer embert érint Magyarországon. A betegség ugyan gyógyíthatatlan, a modern terápiáknak köszönhetően azonban az SM-mel élők nagy része képes fenntartani korábbi aktív életét és munkájával a társadalom tevékeny tagja tud maradni – ha erre a munkaadójától és környezetétől kap esélyt.

A Magyar SM Társaság által végzett kutatásból kiderült, hogy a válaszadók több mint 60 százaléka tart attól, hogy ha kiderül betegsége, akkor elküldik állásából. Pedig sok megoldás létezik arra, hogy valaki a betegség diagnosztizálása után is folytathassa munkáját. Ezeket a lehetőségeket foglalja össze a tavaly elindított „SM barát munkahely” program is. A program kidolgozásában részt vettek az SM betegszervezetek is, amelyek célul tűzték ki, hogy segítik az SM-mel élőket, hogy a lehető legtovább megtartsák munkahelyüket és a betegség ellenére aktív életet éljenek.

Pedig megváltozott munkaképességű személyek gyakorlatilag bármilyen munkakörben alkalmazhatók (hogy hogyan, abban itt segít a Piac&Profit szakértője) a rokkantság és a sérülés függvényében. A munkakör megállapításánál nem azt kell figyelembe venni, hogy valaki megváltozott vagy normál munkaképességű személy, hanem a sérülésből vagy sérült fizikai vagy mentális funkcióvesztésből következően kiesett képességeket, és azok kapcsolatát a betöltendő munkakör  elvégzéséhez szükséges képességekkel.

„Az otthonról történő munkavégzés, a rugalmas munkaidő engedélyezése, a képernyőnagyító biztosítása, illetve a megfelelő hőmérséklet-szabályozás mind olyan egyszerűen megvalósítható lépés, ami lehetővé teszi és megkönnyíti az SM-el élők munkavégzését” – hangsúlyozza Vincz-Marton Nikoletta, a Magyar SM Társaság elnöke.

Nem merünk betegek lenni
Még rövid ideig tartó betegségeket sem mernek felvállalni a dolgozók felmérések szerint. A hazai dolgozók alig fele szokott betegszabadságot kivenni és szinte mindenkivel megesett már, hogy betegen kellett dolgoznia. 32 százalék félti a munkahelyét, 26 százalékuknál pedig nem megoldott a helyettesítés, ezért nem élnek ezzel a lehetőséggel.
 
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo