E tekintetben némi előrelépés az utóbbi években, mert több halat esznek ugyan a magyarok, mint korábban, ám a belföldi halfogyasztás még mindig jócskán elmarad az unió 20 kilót is meghaladó éves átlagától - tette hozzá.
A halfogyasztás ösztönzésére ezért is szerveznek időről-időre rendezvényeket országszerte. Most szombaton az Országos Hallakomák Versenyének szervezői várják Bajára az országban szervezett versenyek bajnokait, főzőmestereit, résztvevőit. Így várhatóan halászlé, halpörkölt, sült hal, valamint sok más különleges halétel kerül majd fel a Duna-menti városban a versenyzők kínáló asztalaira.
Magyarországon az utóbbi időben mintegy 23 ezer tonna halat termelnek évente. Ez a mennyiség az utóbbi években csupán kisebb változásokat mutat. A megtermelt hal mennyiségének kétharmada ponty, 11 százaléka busa, 11,7 százaléka afrikai harcsa, 4 százaléka amur és mintegy 1 százaléka harcsa - a fontosabb halfajokat tekintve. A magyarországi haltermelés éves árbevétele 12-14 milliárd forint körül alakul a gazdálkodási körülményektől függően.
Egy korábbi felmérésből kiderül, hogy a fiatalok a és a középkorúak a fő halfogyasztók Magyarországon.