hirdetés

Budapest vonzóbb, mint valaha

A kereskedelmi szálláshelyek teljesítményének további jelentős javulását mutatják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma közzétett novemberi adatai. 2017 novemberéig a turisták annyi éjszakát töltöttek el Magyarországon, mint 2016-ban egész évben. Az év tizenegyedik hónapjában 6,5 százalékkal nőtt a vendégforgalom az előző év azonos időszakához képest, a kereskedelmi szálláshelyek pedig közel 15 százalékkal magasabb szállásdíjbevételt realizálhattak. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerint a kiváló eredményekhez hozzájárul, hogy Magyarország biztonságos ország, emiatt is rendkívül népszerű úti cél. Az elmúlt évek jelentős állami és önkormányzati beruházásainak köszönhetően Magyarország és Budapest vonzóbb, mint valaha.
hirdetés

A belföldi vendégéjszakák 5 százalékos növekedése mellett a külföldi vendégéjszakák számának kimagasló, 8,2 százalékos bővülését mutatják a KSH novemberi statisztikai adatai. A belföldi vendégek közel egymillió vendégéjszakát töltöttek a hazai szálláshelyeken, melyek a nyári hónapok növekedési ütemét is jelentősen meghaladva, 5,6 százalékkal bővültek. A magyarok az előző évhez képest 14,9 százalékkal többet, 19,1 milliárd forintot költöttek szállásra novemberben, mellyel együtt összesen közel 35 milliárd forint bevételt könyvelhettek el a hazai kereskedelmi szálláshelyek. A kiemelkedő belföldi adatokhoz az őszi szünet hatása mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség őszi forgalomélénkítő kampánya is hozzájárult dr. Guller Zoltán szerint. Az MTÜ vezérigazgatója kiemelte: a KSH adatai alapján a 2017-es év első tizenegy hónapjában az ország minden részében növekedett a vendégforgalom. Egyre több desztinációban sikerül csökkenteni a szezonalitást, és a forgalom területi koncentrációja is enyhül, ami az Ügynökség egyik fő célja.

Kép: Pixabay

A 2010-es adatokkal összevetve az összes vendégéjszakaszám 48,8 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma 45,4 százalékkal, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 52,4 százalékkal nőtt 2017 első tizenegy hónapjában 2010 azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek bevétele 112 százalékkal nőtt 2010. január–novemberhez viszonyítva.

Jobban szeretünk külföldön vásárolni
Többen és többet vásároltak külföldön 2017 harmadik negyedévében a magyar vásárlók, a friss adatok szerint. A kedvenc változatlanul Ausztria, ahol karácsonykor ömlik igazán a magyar bevásárlóturisták pénze. Közeleg a bevásárlóturizmus a 100 milliárd forinthoz, ezt a kiskereskedelmi ágat nem üti agyon a web.
2017. november végére a vendégéjszakák száma elérte a 2016-os egész éves teljesítményt, a 27,6 millió vendégéjszakát. Ha az adatok az eddigihez hasonló ütemben növekedtek decemberben is, akkor a 2017-es összeredmény megközelítheti a 30 milliós vendégéjszakaszámot is. Ezzel a magyar turizmus nagyot lépne előre a 2030-ra kitűzött célja, az 50 milliós vendégéjszakaszám elérése felé.

 

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo