Az európai állampolgárok körében március és április folyamán a madárinfluenza terjedése kapcsán végzett felmérés ugyanakkor azt is közli, hogy még mindig számos téveszme kering a betegség kapcsán. A válaszadók többsége ismeri a kór megelőzése és a feltartóztatása érdekében tett felügyeleti, ellenőrzési és megsemmisítési intézkedéseket, ugyanakkor 28 százalékuk nem tudja, hogy a madárinfluenza nem terjed a gondosan átfőtt baromfihús vagy főtt tojás révén.
Az Európai Unió 25 tagországában, a csatlakozásra váró és a tagjelölt országokban végzett felmérés fő célja az uniós állampolgárok ismereteinek felmérése volt a madárinfluenzával kapcsolatos egészségügyi kockázatok, illetve a megelőzés érdekében tett uniós és tagállami intézkedésekhez kapcsolódóan.
Az esetleges egészségügyi kockázatokkal leginkább a francia, német, dán és belga polgárok vannak tisztában, míg a betegség által eddig közvetlenül nem érintett országokban, mint Spanyolország, Portugália vagy Írország, jóval kisebb a lakosság tájékozottsága. A magyar állampolgárok informáltsága jónak tekinthető, azonban néhány százalékkal az uniós átlag alatt helyezkedik el.
A megkérdezett európaiak többsége - elmondása szerint - nem csökkentette baromfi fogyasztását. Uniós szinten mindösszesen a válaszadók 18%-a nyilatkozott úgy, hogy kevesebb csirkehúst eszik, mint fél évvel korábban. A fogyasztás csökkenéseként elsősorban az elővigyázatosságot jelölték meg, és nem a valódi veszélytől való félelmüket. A magyarok 16 százalékánál kerül kevesebb baromfihús az asztalra, mint hat hónappal ezelőtt.
A madárinfluenzáról készült tanulmány teljes terjedelmében megtalálható az Eurobarometer honlapján.