hirdetés

Banknak nem szeret tartozni a magyar

Leginkább a banki tartozásaikat törlesztették tavaly a magyarok, derült ki egy friss felmérésből. Az új kommunikációs formák, mint az email, egyszerűsítik a kapcsolattartást is a követeléskezelésben, de az idősebbek még mindig a postai megkeresést preferálják.
hirdetés

Kép: PP

Tavaly a magyarok legnagyobb darabszámban a banki tartozásaikat törlesztették – az összes törlesztés csaknem 60%-át, míg a közüzemi tartozások és a telekommunikációs díjtartozások a befizetések 20-20%-át tették ki az egésznek. Összegeket vizsgálva viszont a banki tartozások törlesztése adta a befizetések 67%-át, míg a közüzemi tartozások 17,5%-át, a telekommunikációs díjtartozások pedig 15,5%-át tették ki – derült ki az EOS Faktor Zrt. felméréséből.

A legtöbb tartozást a 40 és 59 éves korcsoport törlesztette 2015-ben, az ő befizetéseik adták a teljes összeg 48%-át, a 60 évnél idősebben az összes törlesztés 29%-át, míg a 20 és 39 év közöttiek pedig a 23%-át tették ki.

A kutatás megvizsgálta a banki elszámolás lehetséges hatásait is. Kiderült, hogy az adósok kapcsolatfelvételi hajlandósága javult és a banki kintlévőségek törlesztésének száma 8%-al erősödött az elszámolást követően, továbbá az átlagos befizetési érték 19.387 forintra nőtt, ami 17%-os növekedést jelent.

Dr. Kiss Nikoletta az EOS Faktor Zrt. jogi és compliance igazgatója szerint a technológiai fejlődés erősen befolyásolja a kintlévőség-kezelés folyamatát is: „Általánosságban elmondhatjuk, hogy évről-évre növekszik az emailben történő kommunikáció aránya, amivel párhuzamosan csökken a kimenő telefonhívások száma. Az e-mailek elsősorban az X és Y generáció tagjainál számítanak preferált kapcsolattartási formának, az idősebbek továbbra is a telefonos és postai kommunikációt részesítik előnyben” – mondta el az igazgató, aki szerint a követeléskezelésnél ésszerű megállapodásokra törekedni.

„Ha a korai szakaszban sikerül megállapodást kötnünk, így az ügy nem kerül jogi szakaszba és nem merülnek fel vele kapcsolatban jogi többletköltségek sem. A vizsgált 600.000 ügy esetében átlagosan mintegy 48.000 forintot tesz ki ez a többletköltség, amely abban az esetben elkerülhető, ha sikerül megállapodni a tartozás rendezésében – akár részletekben is” – emelte ki Dr. Kiss Nikoletta.

Ráutaló magatartással is elismerhető a tartozás
Az új Polgári Törvénykönyv közvetve és közvetlenül is érintette a követeléskezelés szabályozását is. A legfontosabb változások az elévülést, a kezességet, a tartozáselismerést, a vezető tisztségviselők felelősségét és a késedelmes fizetés következményeit érintik.
 
hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo