hirdetés

Bakot lőtt a kormányszóvivő

Szomorú, ha egy miniszterelnökséget vezető miniszter, aki kormányszóvivői tájékoztatót tart, tájékozatlannak bizonyul fontos aktuálpolitikai kérdésekben és az is, ha mindeközben folyamatosan másokat minősítget azzal, hogy hiányzik belőlük a józan észre és az értelmes vitákra való nyitottság.

hirdetés

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a brüsszeli politika "életidegen", mondván; a globális minimumadó jó ötlet volt a nagy technológiai vállalatok megadóztatására, az adóparadicsomok megszüntetésére, de menet közben ezek az elemek kerültek ki a javaslatból. Szerinte hiányzik Brüsszelből a józan észre és az értelmes vitákra való nyitottság. A kormányzati megmondóember ezt követően a Kirill moszkvai pátriárka elleni szankciók magyar elutasításáról beszélt, ahol vélhetően már teljesen elveszítette a valóság fonalát és egyetlen gondolatmenetben mindjárt két „életidegen” állítással rukkolt elő. Gulyás Gergely hangsúlyozta, "az orosz állami célokhoz az orosz ortodox egyház általában megértően viszonyul", a pártiárka pedig "egy egyházat képvisel; egy egyházról semmikképpen nem mondaná, hogy háborúpárti". Megemlítette: Ferenc pápa is találkozást tervez az orosz egyház vezetőjével.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Soós Lajos)
Első probléma, hogy Gulyás Gergely szerint az orosz ortodox egyház nem háborúpárti. Ehhez képest e rendkívül békebarát egyház felkent papjai a hvg.hu leírása szerint szorgalmasan áldják meg az orosz fegyvereket és a pátriárka gyakorlatilag felmentést adott a katonáknak az ellenség gyilkolása alól is.

Igazságszolgáltatás nélkül nincs megbocsátás. Mi, a megbocsátásunkkal isten kegyelmébe ajánljuk ellenségeinket, hogy az Úr maga döntsön a sorsukról, a büntetésről vagy a kegyelemről. Így nem az emberi bűnökkel, az eltévelyedéssel, illetve sértésekkel kapcsolatos keresztény álláspontunk lesz a haláluk oka, hanem az az isteni ítélet, ami mindenkit elér.

Gulyás Gergely valószínűleg úgy képzeli, hogy ezek a papok csak akkor lennének háborúpártiak, ha felkapnák a szoknyájukat és gépfegyverrel szaladnának az ukránok felé. Ezt valóban nem teszik. A másik probléma, hogy Gulyás Gergely szerint Ferenc pápa is találkozást tervez az orosz egyház vezetőjével, miközben a katolikus egyházfőnek esze ágában nincs ilyet tervezni. Annyira nem, hogy már több mint egy hónappal ezelőtt ezt ország-világ tudomására is hozta. Tette ezt azért, mert a Gulyás szerint békepárti Kirill-t többször kérte, hogy szólaljon fel a háború ellen, ám mindig elutasításra talált. Legutolsó beszélgetésük során a pápa elmondása szerint Kirill a mondandója felét arra pazarolta, hogy gyakorlatilag felolvasta az inváziót igazolni kívánó hivatalos magyarázkodást. A katolikus egyházfő ezzel szemben azt hangsúlyozta, feladatuk nem az, hogy a politikusok nyelvén szóljanak, hanem az, hogy közvetítsék Jézus igéjét. A pápa a kudarcokat látva lemondta a Kirillel tervezett újabb személyes találkozást, és a Corriere della Sera című lapnak adott nyilatkozatában azt mondta, az ortodox egyház vezetője nem viselkedhet Putyin ministránsaként. Összefoglalva nehéz lehet az európai politikusoknak egy olyan kormányszóvivővel józan eszű, értelmes vitákat folytatniuk, aki vagy alapvető információk hiányában szenved, vagy nem érti az adott információk jelentését. A helyzet az, hogyha Gulyás Gergely Ferenc pápával próbálta igazolni a Kirill elleni szankciók magyar elutasítását a vallásszabadság nevében, akkor most valami új magyarázat után kellene néznie. Ferenc pápa szerint ugyanis Kirill pátriárka nem több, mint Putyin segítője, ezt jelenti ugyanis a ministráns szó a katolikusoknál, jelezzük, mielőtt szegény Gulyás Gergely ezt is félreérti.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo