A díj megalapítása óta, az elmúlt három évben 76 szolgáltató pályázott, 59 szálloda közül 47 nyert, 17 étteremből pedig 12 képviselője vehette át a díjat - közölte az elnök. Ezzel kapcsolatban Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár kiemelte, hogy ma már nem az ár, hanem a magas minőségi szolgáltatás a versenyképesség legfontosabb kritériuma.
A minősítési rendszer biztosítékot jelent arra, hogy a követelményeinek megfelelő turisztikai vállalkozások szolgáltatásit igénybe vevők elégedetten térjenek haza, pozitív élményekkel gazdagodva - tette hozzá Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) államtitkára.
Tavaly a HOTREC - az EU tagországok szállodai és vendéglátó szövetségeinek szakmai szervezete - akkreditálta a programot, így a díj az európai kritériumoknak való megfelelést igazoló 2Q jel használatára is jogosultságot ad. (Az utóbbi időben jelentősen megváltoztak az utazási szokások, mára az üdülők nagy része már az interneten foglalja le szállását.)
Egyre több résztvevővel
A Magyar Turizmus Zrt. keretein belül 2001-ben indult el az a munka, amely egy teljesen új, minden szolgáltatási folyamatra kiterjedő minősítési rendszer kialakítását célozta meg. A program koordinálását 2004-ben az OIB vette át és fejlesztette a mai, jelenleg véglegesnek tekinthető szintre. A díj 2005-ben egy próbaprojekttel indult, amelyben 6 szálloda és 9 étterem vállalta a megmérettetést. A próbaprogram lebonyolítása után az OIB 2006 januárjában hirdette meg a programot, ekkor 23 szálloda és 5 étterem nyert .
A pályázatot minden évben egyszer írják ki, a jelentkezés határideje február 28, a pályázatokat minden év május 31-ig lehet benyújtani. A díj ünnepélyes átadására minden évben az Utazás Kiállításon kerül sor.
Az OIB tervei között szerepel, hogy a jövőben a programot más turisztikai vállalkozásokra is kiterjeszti. Szűcs Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. marketing igazgatója elmondta, hogy a nemzeti turisztikai marketingszervezet valamennyi kommunikációs csatornáját felhasználja a díjat nyert szolgáltatók népszerűsítésére. (Február 7-én lesz a "Torkos csütörtök", amikor számtalan étteremben fél áron ehetünk.)