A termény legyen ép, egészséges, tiszta, friss megjelenésű, állati kártevőktől, betegségektől, nem természetes felületi nedvességtől, idegen szagtól és íztől mentes, megfelelően fejlett és érett - fogalmazta meg minimumkövetelményeit az Európai Unió, melyről az EUvonal számolt be. Első "menetben" 40 zöldség- és gyümölcsfajtára vonatkozóan tette kötelezővé Brüsszel a minőségi előírások alkalmazását.
A termékek négy minőségi kategóriába sorolhatók: extra, I., II. és III. osztályba. Kívánalom, hogy a kereskedelembe kerülő áruk nagy részét az I. osztályú termékek képezzék. A II. csoportba sorolt terményekkel szemben előírás, hogy megfeleljenek a minimum-követelményeknek, legyenek piacképesek. A III. osztályú áruk kereskedelmi forgalma hazánkban sincs engedélyezve.
A kötelező szabályok méretelőírásokat is tartalmaznak. Ezeket a termék jellemzőinek megfelelően határozzák meg. Így vonatkozhatnak az átmérőre - az alma esetében például -, a tömegre - ilyen egyebek között a salátánál lehet norma -, a hosszra - a cukkininál -, vagy ezek kombinációjára.
A hazai terményeket a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai alapján osztályozzák a megyeszékhelyeken működő Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás szakértői. Az unión belüli kereskedelemre szánt zöldség-gyümölcsre vonatkozóan a minőségi kategóriákat tartalmazó bizonyítvány kiállítása kötelező, enélkül semmilyen áru nem kerülhet forgalomba az EU-ban.