hirdetés

A Borkaik, Szájerek, Schmittek és Horger Antalok kora

Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre! Ez a szlogen szerepelt a ma kormányzó párt első plakátjain a rendszerváltáskor. Ez a mondat ma már az ősfideszes szavazóknak is alig jut eszébe, még annak ellenére sem, hogy az idei választási kampányban néha feltűnt. Mi történt?

hirdetés

Ha valaki a 90-es években azt mondja, hogy Orbán Viktor egyszer Putyinok és Erdoganok barátja lesz, miközben nyugaton Európa renegátjaként tekintenek rá, valószínűleg azonnal elmegyógyintézetbe szállítják teljes nemzeti egyetértésben. Most meg ott tartunk, ha Putyin rakétaesőt rendel el civilek lakta városokra, akkor egyedül Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke mondhat csak nagy halkan annyit, hogy az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének (PACE) magyar delegációja elfogadhatatlannak tartja a civileket célzó és a humanitárius jogokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyó durva orosz támadásokat az ukrajnai városok ellen. Aztán a többi fideszes vezető csak hallgat, de valószínűleg nem a szívére. Inkább csak sunnyog. Vajon mikor fordultak ekkorát a fiúk?

Szomorú világ (Fotó: Depositphotos)
Szomorú világ (Fotó: Depositphotos)

Magyarország életében valószínűleg történelmi dátum volt 2004. április 5-e. Ekkor frakcióülést tartott a Fidesz, ahol elemezték a 2002-es választási vereség okait és a követendő új stratégiát. Orbán Viktor pártelnök Habony Árpáddal jelent meg, akit egy "nagymintás szociológiai felmérés”, közvélemény-kutatás vezetőjeként mutatott be. A legfontosabb gondolat az volt, hogy a Kádár-rendszer győzött, megnyerte a rendszerváltoztatást.

A Fidesz ennek a gondolatnak megfelelően építette fel új stratégiáját és győz folyamatosan 2010 óta. Lényege egy keleti típusú, bizánci rendszer kialakítása, amely csak díszleteiben hasonlít egy demokráciára. Van minden, ami ehhez kell, látszólag független köztársasági elnök, Alkotmánybíróság, Médiatanács, Ügyészség mégis egyetlen a közös nevező, minden döntéshozót a Fidesz nevezett ki. Ráadásul jellemzően volt párttagokat. Ez fontos üzenet a civil szférának, és a pártoktól független szakmai tudás jelentőségének e honban.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo