A tavalyi év rekordterméséhez képest 1,5 %-os csökkenés valószínű a gabona esetében, főleg a kukoricával bevetett földterület visszaszorulása miatt, bár ennek hatását kompenzálja a meglévő készletek magas szintje, olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) most megjelent élelmiszer előrejelzésében.
A jelentés, amely az első ilyen jellegű idén, nem valószínűsít extrém időjárási viszonyokat, és összesen 2 509 milliárd tonnára becsüli a gabonatermést – valamelyest kevesebbre, mint a 2014-es csúcsévi, de még így is többre, mint az elmúlt öt év átlaga. Ennek köszönhetően a jelenlegi készletekből közel 3 százalék kerül felhasználásra az új 2015-16-os szezonban, leginkább a durva szemcséjű gabonák és a rizs tartalékokból, kevésbé a búzából.
„A világ élelmiszer-behozatali kiadásai ötéves mélypontjukra süllyednek 2015-ben,” állítja a jelentés, a nemzetközi árak és logisztikai költségek csökkenésével és az erős amerikai dollárral magyarázva ezt a trendet. Az import mennyisége az egyes termékek esetében várhatóan nem változik, vagy valamelyest nő. Az alacsony jövedelmű országok az importárak csökkenésének haszonélvezői közé tartoznak.
Zsugorodó árak
A FAO élelmiszerár-indexe márciusról áprilisra 1,2 %-kal 171 pontra süllyedt, elérve 2010 júniusa óta legalacsonyabb szintjét, ami 19,2 %-kal alacsonyabb az előző év ugyanezen időszakához képest. A legnagyobb esés a tejtermékeknél figyelhető meg, de a cukor, gabonák és a növényi olaj árai szintén mérséklődtek. Ezzel szemben a hús drágult áprilisban, amire 2014. augusztus óta nem volt példa.
Világszinten, az élelmiszerek ára továbbra is nyomás alatt lesz a jelentős raktárkészletek és az erős amerikai valuta hatására, olvasható a FAO élelmiszer kilátások jelentésében, hozzátéve, hogy „a devizamozgások és makrogazdasági folyamatok 2015-2016-ban is kihatással lehetnek a piacokra.”
Várható termékpiaci kilátások
Az elmúlt évek stabil termései és a meglévő készletek garantálják az alapvető mezőgazdasági termékek pozitív mérlegét. Épp ezért, a gabonatermés várhatóan alacsonyabb szintje nem lesz érzékelhető a fogyasztók szintjén az élelmiszerek hozzáférhetőségét tekintve.
A tejtermékeket vizsgálva 2 % közeli növekedés feltételezhető, ami mögött az alacsony nemzetközi árak által hajtott növekvő afrikai import áll. Az Európai Unió tejkvóta rendszerének felszámolása a termelésre ösztönzőleg hathat; leginkább ez áll a tejárindex 6,7 %-os havi csökkenése mögött.
A cukortermelés kis mértékben nő, az Indiában, Európai Unióban és Ausztráliában tapasztalható trendek miatt, még így is pozitívan zárva a mérleget a kereslethez képest az elmúlt öt szezont vizsgálva. Az olaj-előállításhoz használt gabonák termelése jelentősen, 5,7 %-kal emelkedhet a szójabab miatt. Ez, a bioüzemanyag szektor lanyha keresletével összefüggő zsugorodó árakkal és a nagymértékű tartalékokkal együtt akár a termelés csökkenéséhez is vezethet a FAO szerint.
A marhahústermelés 0,2 %-kal növekszik csupán a következő évben, mindemellett a hústermékek előállítása 1,3 %-kal lesz magasabb. A halak fogyasztása egyre népszerűbb világszerte, amit az akvakultúra szektor rapid, akár 5 %-ot is elérő növekedése is támogat. A vadhalak halászata javulhat az elmúlt év visszaesése után, amit az El Ninoval összefüggő extrém időjárás okozott.