Benzinár: most elmarad az emelés

Az üzemanyag piaci árak és a forint árfolyamának heti átlagos változását figyelembe véve október 14-én, szerdán valószínűleg nem várható változtatás, figyelembe véve az október 9-i emelést - közölte heti előrejelzésében a GKI Energiakutató Kft.

Kép: SXC

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Brent spot kőolaj ára a héten 49-53 dollár között változott, a heti átlagban közel négy és fél dollárral emelkedett az ár. Az árak a hét négy napján folyamatosan emelkedtek az utolsó napon stagnáltak. Az orosz energiaminiszter Alexander Novák bejelentése okozta a legerősebb áremelkedést, mivel kijelentette, hogy kész találkozni az OPEC és az OPEC-en kívüli olajtermelőkkel a piaci helyzet megtárgyalása érdekében. Már be is jelentették, hogy a szaúdi és venezuelai olajminiszterekkel a tárgyalások időpontjait.

Az Amerikai Energiaügynökség közreadta első becslését a szeptemberi olajtermelésről,, mely szerint 120 ezer hordó/nap mennyiséggel csökkent a kitermelés a megelőző hónaphoz képest. A szokásos heti jelentés szerint tovább csökkent az amerikai kőolajfúrások száma, ezen a héten kilenc darabbal. Emellett a dollár némileg gyengült a vezető devizákkal szemben, amely szintén áremelő hatású. A befektetők a fenti tényezők miatt és az áremelkedés első jelére jelentősen megnövelték a hosszú távra vonatkozó ajánlataikat, amely megemelte a határidős árakat. A Shell vezérigazgatója is reménykeltőnek ítélte az áremelkedést, de megjegyezte, hogy még hosszú idő kell ahhoz, hogy a piaci egyensúly helyreálljon, s addig alacsony olajárakkal kell számolni - közölte heti előrejelzésében a GKI Energiakutató Kft.

A forint árfolyama az október 5 - október 9-i héten 276,7 Ft/dollár körül ingadozott, 2,8 forinttal kellett kevesebbet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. Az árfolyam erősödése mérsékelte a forintban számított üzemanyagárak emelkedését.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 3 forint körüli drágulást jeleznek, a másik két piacon 4 forint feletti az emelkedés. A pénteki 3 forintos emelés a heti átlagos áremelkedést már ellensúlyozta, ezért a piaci tényezők alapján további emelés nem várható. A gázolaj forintban mért ára esetében a mediterrán és az északnyugat-európai piacon 3-4 forintos emelkedést jeleznek az adatok. Mivel pénteken már egy 2 forintos áremelést érvényesítettek, ezért nem várható változtatás, vagy legfeljebb egy két forintos emelés.

A benzin ára 340 forint/liter körüli szintre kerülhet, a gázolaj ára várhatóan 348-350 Ft/liter között változhat. Az elmúlt egy év során a benzin ára 19, a gázolaj ára 17,5%-kal csökkent. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 27%-kal több benzint és 26%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Véget ért az olajálom
Úgy tűnik, hogy ennyi volt az olaj száguldása. Véget ért a „short covering”, s egyből hatalmasat esett a fekete arany árfolyama. Irán pedig úgy van vele, hogy nem számít, ha olcsó az olaj, de akkor is keresünk végre rajta. Viszonylag hamar újra az OPEC második legnagyobb exportőre akar lenni.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo