Történelmi mélyponton az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal vágta a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az irányadó ráta ezzel 5,25 százalékra süllyedt. A forint a döntést követően gyengült majd korrigált.

A jegybanki grémium zsinórban hetedik alkalommal mérsékelte az irányadó kamatot 25 bázisponttal. Az 5,25 százalékos mérték történelmi minimumnak számít, 2010 közepén hét hónapig pihent a ráta ezen a szinten.

A testület előtt a 5,5 százalékos alapkamat tartására és 0,25 százalékpontos csökkentésére vonatkozó javaslat volt. A vágásra szűk többség szavazott - mondta el Simor András a döntést követően tartott tájékoztatón, amelyen - lévén mandátuma március 2-ával eljár - az elnök utoljára vett részt.

Már az infláció sem akadály

Az Equilor elemzői a döntést követően kiadott kommentárjukban kiemelték: a mostani kamatcsökkentés mellett szólt, hogy - jóllehet a korábbinál magasabb szinten -, de stabilizálódott az euró forintárfolyama, tovább csökkentek a forint állampapírhozamok, valamint az ország sikeres dollárkötvény-kibocsátáson van túl. Mindemellett már az infláció sem jelenthetett akadályt, hiszen a fogyasztói árindex - elsősorban a bázishatás miatt - 3,7 százalékra süllyedt januárban a decemberi 5,0 százalékról.

 

Gabler Gergely – a ház elemzője - a nyár elejére 4,50 százalékos, azaz a monetáris tanács külső tagjai által korábban egyensúlyinak jelölt kamatszintet vár. Ezt követően kis szünetet valószínűsít a kamatcsökkentési ciklusban, amikor a tanács várhatóan összegzi majd annak hatásait, áttekinti a globális pénzpiaci folyamatokat, és ennek függvényében dönthet a további lazításról.

Indokolt volt a kamatcsökkentés

Az év végére 4,5 százalékos irányadó rátát vár Suppan Gergely is. A Takarékbank elemzője szerint a jegybank kamatcsökkentési sorozatának üteme a következő időszakban némileg lassulhat, azonban az 5 százalékos alapkamat már a következő hónapban is elérhető lehet. A szakértő ezzel együtt arra számít, hogy amennyiben az MNB élére a piac által is elfogadható személy kerül, illetve a személytől függetlenül nem kerül sor váratlan eszközök bevetésére, továbbá a jövő évi inflációs célt nem fenyegetik előre nem látható kockázatok, a kamatcsökkentés fokozott óvatosság mellett folytatható a második félévben is.

Átmenetileg gyengült a forint
A jegybanki kamatdöntést követően átmenetileg gyengült a forint a bankközi devizapiacon. Az euró kora délutáni valamivel 295 forint alatti szintről 296 forintig drágult majd 295,2 forint alatti sávban stabilizálódott az árfolyam. A dollár jegyzése a 225,3 forintról 226,6 forintig emelkedett, majd korrigált.
Az elemző kiemelte, hogy a vártnál alacsonyabb infláció, valamint az érdemben javuló inflációs kilátások lehetővé, a reálgazdasági folyamatok, illetve a vártnál jóval mélyebb recesszió pedig indokolttá tették a mostani kamatcsökkentést. 

A nemzetközi tőkepiaci hangulat lehet csak a fék

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint bizonyos, hogy a jegybank - amennyiben erre a nemzetközi folyamatok lehetőséget adnak - továbbra is a lazább politika híve lesz, és várható, hogy az irányadó kamat csökkentése mellett, esetleg a helyett, a pénzmennyiség direktebb szabályozásával igyekszik a gazdaság számára a pénzügyi kondíciókat tovább lazítani. A szakember leszögezte ugyanakkor: ez nem jelenti azt, hogy "az új jegybanki vezetés még agresszívabb kamatcsökkentést fog alkalmazni, sőt, az sem kizárt, hogy a korábban megfogalmazott 5,25 százalékos szint elérése után a monetáris politika kamatoldalon szünetet tart".

A közelgő választások hatására a kormány is lazább monetáris politikát tarthat megfelelőnek a szakember szerint, és a leköszönő elnök működésének tapasztalatai alapján az elkövetkező jegybanki vezetésnek az elsők között kell majd figyelembe vennie a kormányzati gazdaságpolitika szempontjait, különben "nyílt konfliktusba kerülhet az államhatalommal". Így az egyetlen tényező, amely a monetáris politikát nagyobb szigorra késztetheti, az a nemzetközi tőkepiaci hangulat lesz – mondta Duronelly Péter.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo