Bajban a bankok, de nekünk fog fájni

A bankok helyzete 2012-ben összességében tovább romlott a korábbi évhez képest: közel 10 százalékkal csökkent a bruttó hitelállomány, amelyen belül viszont megnőtt a rossz hitelek aránya. Növekedtek a bankokat sújtó közterhek, folytatódott a külföldi forráskiáramlás, tovább romlott a jövedelmezőség.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az idei év végére a rossz vállalati hitelek aránya akár a 25 százalékos szintet is megközelítheti. A bankrendszer jelenlegi állapota egyértelműen alkalmatlan arra, hogy aktív hitelezési tevékenységgel élénkítse a gazdaságot. A BDO Pénzügyi Tanácsadás üzletágának alábbi elemzése 2013 várható fejleményeit összegzi, és bemutatja, milyen válaszokkal kell készülniük a bankoknak az idei kihívásokra.

Rövid lejáratú hitelekben bíznak a kkv-k
A hazai kis- és középvállalati szektorról szólva dr. Bába Ágnes a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese korábban elmondta, hogy a kkv-k finanszírozásukhoz egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a rövid lejáratú bankhitelekre. A beruházási hitelek iránti kereslet továbbra is csökken, növelésében fontos szerepe lehet a különböző garanciaprogramoknak, de áttörést eddig ezek sem tudtak hozni a piacon. A vállalati, ezen belül kiemelten a kis- és középvállalati szektorban a hitelezési képesség és hajlandóság helyreállítása nemzetgazdasági érdek.
Késik a trendforduló

A legfrissebb adatok szerint ugyan a tavalyi év végére megállt a vállalati hitelállomány csökkenése, ám az új hitelek döntő többsége továbbra is folyószámla- és egyéb rövid lejáratú hitel volt, vagyis egyelőre nincs nyoma a trendfordulónak. A bankok szerint az új kihelyezésekhez nem a források hiányoznak, hanem a megfinanszírozható ügyletek. Kétségtelenül közrejátszik azonban a tőkemegtérülési- és jövedelmezőségi elvárások betartása, illetve a hitel/betét arány fokozatos csökkentése is a tulajdonosok által elvárt mértékre. A jövedelmezőséget azonban nagyban rontja a hitelállomány visszaesése, ezzel párhuzamosan pedig már nem lehet tovább vágni a banki működési költségeken.

Forrás: MNB 2012

A helyzetet súlyosbítja a hatalmas rosszhitel-állomány (Non-performing loan - NPL), amely az előírt céltartalék szint miatt növeli a tőkeszükségletet. A hazai NPL fedezettség jelenleg az egész régióban az egyik legrosszabb.

Ha pedig az NPL aránya a PSZÁF és az MNB előrejelzésének megfelelően tovább romlik, az még további céltartalékigényt jelent. A jelenlegi szabályozói környezetben azonban – megtérülési kilátások híján – a külföldi tulajdonosok csak a törvényileg szükséges minimumig hajtanak majd végre tőkeemelést. Mindezt jól alátámasztja az a tény, hogy a külföldi források kiáramlása a bankszektorból tavaly meghaladta a 2000 milliárd forintot.

A bankrendszer jelenlegi állapota  alkalmatlan arra, hogy aktív hitelezési tevékenységgel élénkítse a gazdaságot.
Egyelőre tehát a hitelezési arány nem tud nőni, így nem élénkül a gazdaság, ami viszont feltétele azoknak az új beruházásoknak, amelyeknek hosszú távú finanszírozásával a bankok az eredményességüket növelhetik. A legfontosabb kérdés az, hogy milyen kiút lehetséges ebből a lefelé mutató spirálból. 

Mit várhatunk az államtól?

Módosultak az exportfinanszírozás szabályai
A kormány négy rendeletben módosította a Magyar Export-Import Bank (Eximbank), valamint a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) működési szabályait, a rendeletek a legutóbbi Magyar Közlönyben jelentek meg, és formálisan már vasárnaptól hatályba is léptek.
A megoldás részben a szabályzói oldalról várható, hiszen a tavalyi veszteségeket nagyrészt a bankadó és a végtörlesztés okozta, amit 2013-ban új elemként a tranzakciós adó tetéz majd. A hitelezést épp ezért az alapkamat csökkentése, és a bizalom erősítésének a kockázati felárra való pozitív hatása mellett a kamattámogatás rendszerének fejlesztésével, a garancia szervezetek és az Eximbank szerepének erősítésével és hasonló lépésekkel lehetne segíteni. A sajtóban felmerült a bankadóból nyújtott, a hitelekkel arányos kedvezmény bevezetése is, ez szintén pozitív hatású intézkedés lehet. 

„Akármit is tartalmaz azonban a tavaszra prognosztizált új megállapodás a kormány és a bankszektor között, a nyereségesség növelésére a bankoknak házon belül kell megoldást találniuk. Ez pedig ma leginkább a rossz hitelek hatékony kezelésével érhető el” – véli Dercsényi András a BDO Pénzügyi Tanácsadás üzletágának restrukturálási szakértője.

Mit lehet ma tenni a rossz hitelekkel?

A rossz hitelek aránya 2012 végére megközelítette a portfolió 20 százalékát, elemzők szerint a vállalati hitelek terén ez az arány hosszabb távon akár a 25 százalékot is elérheti. Míg korábban megfelelő megoldás volt a rossz eszközök eladása, ma már nincs kereslet ekkora volumenre.

Az NPL állomány jelentős része ingatlanfedezetű, azonban a nagyobb amerikai és európai intézményi alapok visszavonulásával eltűntek a vevők. A magyar ingatlanpiacon 2012-ben visszaesést tapasztalhatunk, csupán 146 millió euró értékű tranzakciót zártak le a piaci szereplők az év során. A fedezetek piacra dobása tehát további komoly áresést eredményezne. A PSZÁF is arra hívja fel a figyelmet, hogy káros lenne a rossz portfolió túl gyors tisztítása, piacra dobása, amely így szükségtelen veszteségeket okozna.

„Mivel az illikvid piacon értékesíteni általában nagy veszteséggel lehet, így hatékony megoldás az ügyletek életben tartása az ügyfelek üzletileg indokolt mértékű bevonásával – hangsúlyozza Boross Ákos, a BDO Pénzügyi Tanácsadás üzletágának partnere. – Korábbi időszakban a hitelek tömeges felmondásával és a fedezetek sorozatos érvényesítésével több bank is operált. Az utóbbi időben ezen a területen élenjáró bankok a jobb megtérülés reményében nagyobb hangsúlyt fektetnek az ügyletek restrukturálására. ”

Rossz hitelek a magyar gazdaságban Forrás: MNB 2012

Noha ez hosszadalmas feladat, hiszen az NPL állomány ilyen módon történő kifuttatása általános vélemények szerint 5-10 évet is igénybe vehet, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a szükséges további pótlólagos tőkeemeléseket a bankok hosszabb idő alatt, részben az időközben megképződő nyereség terhére és a restrukturálás eredményeképpen kisebb volumenben kényszerüljenek megtenni.

„A komplex problémakezelés és a szereplők érdekeinek harmonizálása jelentős erőfeszítést és speciális megközelítést igényel, ami az esetek túlnyomó részében indokolttá teszi külső tanácsadó bevonását is a folyamatba. A külső szakembereknek az objektivitás és függetlenség biztosítása mellett jelentős szerepe van az egyes szereplők közti bizalom helyreállítása terén is: a bank és az ügyfél kölcsönös elkötelezettsége nélkül ugyanis egy ilyen folyamat legtöbbször eleve kudarcra volna ítélve – teszi hozzá Huth Gabriella, a BDO Pénzügyi Tanácsadás üzletágának partnere.

A csökkenő kamatszint kevés a boldogsághoz
A csökkenő vállalati kamatszintnek egyelőre úgy tűnik nem sok hatása van a hitelezés beindulására. Ennek részben oka lehet a hitelfeltételek elmúlt időszakra jellemző folyamatos szigorodása (amelyet a rendszeres jegybank hitelezési felmérések mutatnak), ám az is, hogy a vállalkozások fejlesztési kedve egyelőre elég gyenge, amelyet jól jelez a beruházások alakulása, illetve az a tény is, hogy fejlesztésekről szóló pályázati pénzek nem találják meg a hazai vállalkozásokat, amelyek nem rendelkeznek perspektívával, jövőképpel.
 

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo