Trump nem hiszi el, hogy a GDP tizedét elviszi a klímaváltozás

"Nem hiszem el!" Ez volt a sommás véleménye az 1656 oldalas Nemzeti Klíma Jelentésben foglalt kivetítésekről, melyben szakemberek világosan kijelentették, hogy ha a kormány nem cselekszik, a klímaváltozás óriási károkat okoz az állampolgároknak és a gazdaság egészének. A tanulmányban több megállapítás mintha kifejezetten úgy lenne megfogalmazva, hogy egyértelműen kifejezze: Trump eddigi ritka hadoválásai a témában valótlanságok. Al Gore beszólt a kormánynak.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jelentést 13 állami intézmény -többek között a NASA és a Védelmi Minisztérium- által foglalkoztatott tudósok irták (több mint 300 szakember), s azt jósolják benne, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint az évszázad végére az amerikai GDP 10 százalékát is eltörölheti a klímaváltozás.

"Láttam. Olvastam egy részét. Rendben van", mondta Trump, aki korábban a kínaiak kitalációjának titulálta a klímaváltozás teóriáját, hogy eláraszthassák a világot a napelemes eszközeikkel és rontsák az USA versenyképességét. Trump éppen Mississippi-be indult, amikor az újságírók megkérdezték a jelentésről. A rögtönzött sajtótájékoztatón azzal védte klímaignoráló politikáját, hogy nincs értelme, hogy az Egyesült Államoknak lépjen klímavédelemben, amíg Kína és Japán nem cselekszik hasonlóképpen.

Ürge-Vorsatz Diana: tizenkét évünk maradt
Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete, az IPCC elkészítette új jelentését, mely arról szól, hogyan fékezhetjük meg a globális felmelegedést 1,5 Celsius-foknál. A Nobel-békedíjas testület tagjával, Dr. Ürge-Vorsatz Dianával beszélgettünk a jelentésről, de nem voltak jó hírei számunkra.
"Soha nem voltunk még olyan tiszták, mint most. Ez nagyon fontos nekem. Ha tiszták vagyunk, és mindenki más koszos, az nem jó." Természetesen ez is egy újabb blöff egy ostobaságokat rutinosan beszélő kormányfő szájából.

Mert mi az igazság?

Klasszikus csúsztatások

Az USA kibocsátása 2005 óta valóban csökken. De Kína utána a második a légszennyezésben (Kína 10,357 millió tonnát pöfékel a levegőbe, az USA 5,514 milliót), és az egy főre jutó légszennyezés tekintetében is második, ami 15,56 tonna szén-dioxidot jelent minden egyes amerikai állampolgárra lebontva. Ez utóbbi persze 1997 óta 20,44 tonnáról csökkent ilyen szintre, de bármiféle csökkenés azért lehetséges, mert a gyártást a világcégek -közülük sok Amerikai eredetű, székhelyű és amerikai tőzsdén jegyzett behemót- kihelyezték Kínába.

Ha Trump tehát Kínát hibáztatja, igazából csak egy PR-cselt hajt végre, eltereli a figyelmet a lényegről (angolul ezt úgy hívják, hogy spin vagy spinning), mert az USA a polgárok fogyasztása révén továbbra is a legnagyobb karbonlábnyommal bíró társadalmak közé tartozik. Importált ökolábnyoma, az elfogyasztott-megvett termékekbe foglalt emissziója óriási.

Vagyis igaz, hogy Kína szennyezőbb, de ezért az USA masszívan felelős.

Fotó: Gage Skidmore/wikipedia

Az sem mondható el, hogy az USA tiszta lenne a gazdasága működtetésében. Trump az ökológiai deregulációs politikája jegyében éppen az elavult széntüzelésű erőművek működésének meghosszabbításán serénykedik, ami az egyik legszennyezőbb energiatermelő technológia. 2014-ben az ország áramtermelésének 39 százalékát adták széntüzelésű erőművek, 2016-ra ez az arány lecsökkent 30,4 százalékra. Igaz tehát, hogy "tisztább" az USA, mint korábban, de közel sem tiszta.

Nem elképzelhetetlen, hogy Trumpnak a tanácsadói adják a szájába ezeket a lőzungokat, mert mindkét állítása tipikus spin, ami mögött ugyan adatok vannak, de mégis a felelősséghárítás klasszikus esetei. Persze Trump nem szokott adatokkal -meg egyáltalán tényekkel- dobálózni (ő véleményben, angolul "sentiment"-ben utazik), így megmagyarázni már nem igazán szokta az állításait.

Nem csökkentettük a légszennyezést, csak elküldtük Ázsiába
A párizsi klímaegyezmény csak a tagországa határain belül kibocsátott üvegházgázokért teszi felelőssé az adott nemzetállamot. De míg úgy tűnik, hogy az EU és az USA csökkentette kibocsátását az elmúlt tíz-húsz évben, valójában valójában csak kihelyeztük a legszennyezőbb iparágakat a Távol-Keletre. Ha a kormányok kötelezővé tennék a cégek számára, hogy bizonyos hányadban belföldi nyersanyagokat vásároljanak, akkor zárulhatna be legalább részlegesen a füstexportálás kiskapuja. Ez lesz a klímapolitika következő hulláma.
Ravasz időzítés

A most kiadott Nemzeti Klíma Jelentést a negyedik a sorban. 1980-ban döntött úgy a washingtoni Kongresszus, hogy négy évente el kell készíteni.

Nem véletlen, hogy a klímaignoráló Trump adminisztráció Black Friday-re időzítette az amerikai klímajelentés nyilvánosságra hozatalát. Abban bíztak, majd a vásárlás zaja elnyomja ezt a hírt. Nem így lett. (Sőt igazából az időzítéssel akaratukon kívül szimbolikus egybeesést produkáltak: a Fekete Péntek ugyanis a nyugati világ esztelen, ökolábnyomra fittyet hányó túlfogyasztásának ünnepe. Vagyis pontosan a környezeti válság egyik okának jelképes eseménye.)

A Climate Nexus szerint a jelentést eredetileg két héttel később hozták volna nyilvánosságra az Amerikai Földrajzi Egyesület (AGO) decemberi konferenciáján, de a washingtoni politikusok vélhetően arra számítottak, hogy az amerikaiknál karácsonynál is nagyobb ünnepnek számító hálaadás utáni napon (november 23-án) kiadni a jelentést jó időpont ahhoz, hogy senki se vegye észre, főleg, hogy péntek délután kettőkor hozták nyilvánosságra.

A The Atlantic ezért jegyezte meg, hogy valahányszor politikailag kellemetlen bejelentést tesz a kormány, azt ilyenkor teszi, s ezt úgy hívják: "Friday News Dump." Azaz Pénteki Hírkuka. A jelentést prezentáló sajtótájékoztatón az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Intézet (NOAA) szóvivője nem volt hajlandó elárulni, ki adta ki az utasítást, hogy pont Black Friday délutánján jelenjen meg az anyag. Pedig megkérdezték tőle a sajtó képviselői.

Annyi bizonyos, hogy a közzététel két héttel előbbre hozása a meglepetés erejével érte a tanulmány egyes szerzőit. Volt aki csak aznap értesült a megjelenésről, állítja a The Atlantic. Akárki legyen is az időzítésért felelős, számítása nem vált be, hiszen az internet korában már minden hírt felkaphat a világsajtó, és ennek a jelentésnek is globális visszhangja lett, Trumpot kritizáló mondatokkal megspékelve.

"Hihetetlenül halálos és tragikus tűzvészek tombolnak nyugaton, hurrikánok rombolják a partjainkat és a Trump adminisztráció a hálaadás utáni pénteket választotta arra, hogy eltemesse ezt a fontos amerikai jelentést a klímaválságról. Az elnök rejtegetheti az igazságot, de a tudósai és szakértői világossá tették az igazságot" - fogalmazott Al Gore klímaaktivista, az USA egykori alelnöke.

A jelentés tartalmáról külön cikkben számolunk be részletesen.

Csunya, brutális és gyors halál vár az olajmultikra
Elemzők megkongatták a vészharangot az olajcégek felett. Egyre több megújuló energiát használunk, egyre több az elektromos autó. Ha nem diverzifikálják és zöldítik tevékenységüket gyorsan, a 2020-as években dinoszauruszként halhatnak meg a fosszilis gazdaság jelenlegi óriásai. Ha viszont így folytatják, elszabadul a globális felmelegedés.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo